Griekenland komt pas vandaag met hervormingsplannen

Griekenland zal pas vanochtend zijn lijst met economische hervormingsplannen overmaken aan de eurolanden. Nochtans hadden de eurolanden Griekenland opgedragen om die lijst uiterlijk tegen middernacht te presenteren. Dat was een voorwaarde voor de verlenging van de noodhulp met vier maanden.

Vrijdagavond werd op de top van de ministers van Financiën van de eurozone een akkoord bereikt over een verlenging van de noodhulp van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland voor nog eens vier maanden. Normaal liep die hulp eind deze maand af.

De Griekse regering had echter tot middernacht de tijd om bekend te maken welke hervormingen ze wil doorvoeren om dat financiële steunprogramma met vier maanden te verlengen. Nu blijkt dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds die lijst pas vanochtend mogen verwachten.

De woordvoerder van de Griekse regering, Gabriel Sakellaridis, zei dat de lijst pas dinsdagochtend naar de ministers van Financiën zal worden gestuurd en dat er in de namiddag dan een teleconferentie zal volgen. Sakellaridis gaf geen reden voor het uitstel, maar hij zei wel dat de eurogroep het eens was met het uitstel.