Het beste en slechtste van de Oscars 2015

Tijdens de uitreiking van de Oscars gaat het niet enkel om het overhandigen van de iconische beeldjes. Traditioneel gaat er ook heel wat aandacht naar de presentator, de beroemde en beruchte speeches en de muzikale intermezzo's. Een overzicht van de beste en slechtste momenten.

Topmoment 1: Oscarpodium wordt even "Legoland"

Traditioneel wordt de Oscaruitreiking opgeleukt door songs die genomineerd zijn voor het beste originele filmnummer. Tijdens het tweede muzikale intermezzo wordt het nummer "Everything is awesome" uit de "Lego"-film gebracht. Het hele podium wordt ondergedompeld in "Lego"-stijl. Zowel Oprah Winfrey als presentator Neil Patrick Harris krijgen een knalgeel Oscarbeeldje uit Legoblokjes overhandigd.

Topmoment 2: Neil Patrick Harris gooit zijn kleren uit

Acteur Neil Patrick Harris kreeg dit jaar de eer om de Oscarceremonie te presenteren. Geen simpele klus, na de ijzersterke prestatie van comédienne en presentatrice Ellen DeGeneres vorig jaar. Haar iconische Hollywoodselfie ging toen vlot de wereld rond.

Harris zorgde voor vaart in de show, en bracht het er zeker niet slecht vanaf. Voor veel kijkers was zijn verschijning in onderbroek een echt hoogtepunt in de uitzending.

Na de reclame lijkt het alsof Neil Patrick Harris nog niet klaar is met zijn kostuumwissel. Hij verschijnt plots in een spierwitte onderbroek. De camera zit hem dicht op de huid, en volgt hem door de gangen van het legendarische Dolby Theatre tot op het podium. Een verwijzing naar een nagenoeg identieke scène uit de film "Birdman".

Topmoment 3: Patricia Arquette pleit voor gendergelijkheid

Actrice Patricia Arquette mocht de enige Oscar voor "Boyhood" in ontvangst nemen, als beste vrouwelijke bijrol. Aan het bijzondere filmproject is 12 jaar gewerkt.

In haar speech heeft Arquette veel aandacht voor de filmcrew. Toch gaat ze ook de politieke toer op en pleit ze openlijk voor loongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de VS. Dat statement leverde haar een staande ovatie op in de zaal. Onder meer zangeres Jennifer Lopez en actrice Meryl Streep konden hun enthousiasme nauwelijks bedwingen. Arquette zorgde op die manier voor een eerste hoogtepunt in de show.

Topmoment 4: De Oscar na de zelfmoordpoging

De speech die ongetwijfeld het meest beklijfde, was die van scenarist Graham Moore. Hij kreeg de Oscar voor het beste bewerkte scenario voor de film "The imitation game". Waarop Moore een beklijvend pleidooi afsteekt.

"Toen ik 16 was wilde ik zelfmoord plegen omdat ik dacht dat ik hier niet thuishoorde", zegt Moore. "Nu sta ik hier. Ik wil dit moment delen aan iedereen die denkt dat hij abnormaal is en niet thuishoort op deze planeet. Blijf vreemd en anders, want je hoort hier wel thuis."

Dipje 1: Optredens halen tempo uit de show

De Oscaruitreiking duurt traditioneel enkele uren. Na het geslaagde Lego-intermezzo is het aan countryzanger Tim McGraw. Hij brengt het genomineerde nummer "I'm not gonna miss you" uit de film "I'll be me". Tot dan zat er behoorlijk wat vaart in de show, maar zijn performance haalde het tempo even volledig uit de uitzending.

Dipje 2: Lange en overemotionele dodenherdenking

Naar jaarlijkse traditie wordt er tijdens de Oscarceremonie ook even stilgestaan bij de filmmakers van voor of achter de schermen die ons het afgelopen jaar verlaten hebben. Dit jaar ging het onder meer over Mickey Rooney, James Garner, Maya Angelou, Richard Attenborough, Robin Williams, Lauren Bacall en Bob Hoskins.

Actrice en zangeres Jennifer Hudson bracht een muzikale ode aan de overledenen, waar geen einde aan leek te komen.

Dipje 3: Gehypete Lady Gaga brengt weinig show

Zangeres Lady Gaga bracht een muzikaal eerbetoon aan "The sound of music". Gaga werd in de loop van de show aangekondigd als het grote hoogtepunt om naar uit te kijken, maar haar optreden viel tegen. Op haar zangprestatie was weinig of niets aan te merken, maar de zangeres zag er opvallend sober uit en bracht weinig show en schwung. Het optreden, en de babbel met actrice Julie Andrews achteraf bleven maar duren.

Dipje 4: Hét voorspellende koffertje

Presentator Neil Patrick Harris deed zijn uiterste best om de show vrolijk en licht verteerbaar te houden. Tijdens de uitreiking verwees hij daarom meermaals naar "de koffer" waar hij een week vooraf zijn persoonlijke pronostiek in had gestopt.

Verschillende keren vraagt Harris aan mensen in het publiek om zijn voorspelling vooral "goed in de gaten" te houden. Zelfs vlak voor de uitreiking van de belangrijkste prijzen vestigde Harris nog even de aandacht op zijn voorspelling. Die (wonder boven wonder) zo goed als volledig bleek te kloppen, met tenenkrullend gelach tot gevolg.

Dipje 5: De racistische grap van Sean Penn

Acteur Sean Penn kreeg de eer om de belangrijkste prijs, die voor "beste film", uit te reiken. Hét hoogtepunt van de urenlange prijsuitreiking werd echter ontsierd door een racistisch grapje in zijn aankondiging.

Na vaste formule "And the Oscar goes to..." volgde niet meteen de naam van de winnaar, maar wel de zin "who gave this son of a bitch a green card?". Vrij vertaald: "wie heeft deze onnozelaar een verblijfsvergunning gegeven?". Penn wilde op die manier verwijzen naar de Mexicaanse roots van "Birdman"-regisseur Alejandro Iñárritu.

Deze grap viel niet bepaald in goede aarde. Op Twitter werd Penns aankondiging onder meer "walgelijk", "ongepast" en "openlijk racistisch" genoemd.

Iñárritu zou zich de opmerking naar eigen zeggen "absoluut niet aantrekken". Beide heren kennen elkaar vanop de set van "21 Grams" uit 2003 en zijn goede vrienden. En die steken al eens de draak met elkaar.