Hongaarse premier verliest tweederdemeerderheid

In Hongarije heeft de rechtse Fidesz-partij van premier Viktor Orbán haar tweederdemeerderheid verloren na een tussentijdse verkiezing in het stadje Vezsprém. Dat was nodig omdat het huidige parlementslid EU-commissaris was geworden.
ATTILA KISBENEDEK
Viktor Orban

Lajos Némedi, de kandidaat van Fidesz, is verslagen door Zoltán Kész, een onafhankelijke kandidaat die gesteund werd door de linkse oppositie. Kész krijgt 42,6 procent van de stemmen, Némedi 33,6 procent. De kandidaat van het extreemrechtse Jobbik haalde 14,1 procent.

Dat betekent dat Fidesz haar krappe tweederdemeerderheid in het parlement in Budapest kwijt is. Daardoor zal premier Orbán niet langer ongestoord zijn zin kunnen doen zonder rekening te houden met de oppositie. Voor de oppositie is dat een symbolische overwinning.

Vorig jaar heeft Fidesz nog de parlementsverkiezingen, de lokale en de Europese verkiezingen gewonnen, maar de partij heeft inmiddels aan populariteit ingeboet na enkele onpopulaire wetsvoorstellen, onder meer om het internetgebruik te belasten en om winkels te verplichten om op zondag te sluiten. Daarnaast heeft de regering ook geweigerd om een corruptieaffaire bij de belastingdienst te onderzoeken.