Minuten tikken weg voor Griekenland

De Griekse regering heeft nog tot middernacht om haar lijst met geplande hervormingen te overhandigen aan de EU, de ECB en het IMF. Dat is een voorwaarde voor de verlenging van de noodhulp met vier maanden.

Vrijdagavond werd op de top van de ministers van Financiën van de eurozone een akkoord bereikt over een verlenging van de noodhulp van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland voor nog eens vier maanden. Normaal liep die hulp eind deze maand af.

In ruil moest de Griekse regering echter tegen vandaag een lijst opmaken met de gevraagde hervormingen in de economie en in de administratie om het land op weg te zetten naar groei.

Aan die lijst zou nog gewerkt worden, maar volgens sommige bronnen zijn er al ontwerpteksten of delen daarvan overhandigd aan de experts van de EU, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds. Die zouden dan "advies" terugkoppelen naar Athene. Het advies van de experten zal wellicht bepalend zijn voor de videoconferentie van morgen waarbij de euroministers van Financiën de knoop zullen doorhakken. 

Dat de lijst goedgekeurd wordt, is absoluut niet zeker. De regering-Tsipras zit namelijk klem tussen haar ruim kiespubliek in Griekenland -dat de besparingen beu is- en de schuldeisers -dat zijn vooral de verketterde EU, het ECB en het IMF. Bovendien moet de beslissing tot verlenging van de noodhulp nog worden goedgekeurd door een aantal parlementen, waaronder het Duitse.

Erop of erover

Het wordt dus koorddansen voor de Griekse regering, die eerder "het einde van de besparingen" had aangekondigd, maar vorige vrijdag op bijna alle punten heeft moeten toegeven aan de eurozone en het IMF. De regering-Tsipras kon enkel een versoepeling van de doelstelling voor een primair begrotingsoverschot van 4% in de wacht slepen.

EU-parlementslid en zowat het "boegbeeld van links Griekenland" Manolis Glezos heeft al openljk kritiek geuit op de toegevingen van de regering-Tsipras. Glezos heeft zich bij de Griekse bevolking verontschuldigd "omdat hij meegewerkt heeft aan deze illusie".

De eurolanden houden alleszins de druk op de ketel. EU-commissaris voor Monetaire Zaken, de Franse socialist Pierre Moscovici, vraagt Athene om "een realistisch programma". Dat is ook de stelling van de Duitse sociaaldemocratische minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Syriza moet dus blijkbaar niet dromen van een "links front" in Europa. 

Hoe dan ook wordt het weer spannend. Of Griekenland krijgt opnieuw vier maanden respijt, of de eurozone ketst de voorgestelde Griekse hervormingen af als "onvoldoende". In dat laatste geval is er echt niet veel tijd meer om een andere oplossing te bedenken. 

Zonder extra steun gaat Griekenland vrijwel zeker (nog eens) bankroet, maar dat hoeft ook niet meteen te gebeuren. Mogelijk zou Athene nog een aantal maanden voortkunnen en in die tijd kan er misschien toch nog niets geregeld worden.