Nieuw proces tegen journalisten Al Jazeera uitgesteld

Een Egyptische rechtbank heeft het nieuwe proces tegen twee journalisten van Al Jazeera uitgesteld tot 8 maart.
Baher Mohamed en Mohamed Fahmy

De Canadees Mohamed Fahmy en zijn Egyptische collega Baher Mohamed werden in december 2013 opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd onderdeel te zijn van een terreurorganisatie en steun verleend te hebben aan de Moslimbroederschap. Ze zouden beeldmateriaal hebben vervalst en zo de Egyptische nationale veiligheid hebben ondermijnd. Hun veroordeling, samen met een aantal andere journalisten, werd internationaal scherp veroordeeld.

De twee journalisten kregen in eerste aanleg zeven en tien jaar cel. Het Egyptische Hof van Cassatie bepaalde echter dat het proces over moest, omdat de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Op 16 februari besliste een rechtbank het tweetal voorwaardelijk vrij te laten in afwachting van een nieuw proces. Ze moeten zich wel elke dag melden op het politiebureau.