Onbestuurbaarheid dreigt derde keer voor Putte

De gemeenteraad van Putte zal donderdag voor de derde keer de onbestuurbaarheid van de gemeente vaststellen. "Schaamteloos", noemt burgemeester Chris De Veuster (CD&V) het. Zij dreigt opzijgezet te worden. Haar advocaat spreekt van een financieel machtsspel.
Burgemeester Chris De Veuster

Het botert al sinds mei vorig jaar niet meer tussen coalitiepartners CD&V en N-VA. Die laatste partij vormt samen met oppositiepartij Open VLD een gezamenlijk front tegen de partij van de burgemeester. Al twee keer stelden zij in de gemeenteraad de onbestuurbaarheid van de gemeente vast en al twee keer werden ze teruggefloten door de Raad van State. De Raad vindt namelijk dat de onbestuurbaarheid maar kan worden ingeroepen in zeer uitzonderlijke omstandigheden, lees: niet uit louter politieke motieven.

Vorige maand schorste de Raad van State voor een tweede keer de beslissing om een nieuwe college aan te stellen in Putte. Maar de N-VA en de Open VLD van Putte zetten door. Donderdag gaan zij opnieuw de onbestuurbaarheid vaststellen en dan begint alles van voor af aan.

"Politiek herleid tot een financieel machtsspel"

"Eigenlijk sluiten ze op die manier de rechtstaat uit", vindt advocaat Jo Rams, die burgemeester De Veuster verdedigt. "De Raad van State wordt keer op keer genegeerd. Gênant."

"Je gaat politiek herleiden tot een financieel machtsspel. De andere partijen verschuilen zich achter een gemeenteraadsbeslissing en kunnen zo procederen op kosten van de gemeente en dus van de belastingbetaler. De burgemeester moet alles uit eigen zak betalen."

Burgemeester Chris De Veuster zelf vindt de hele kwestie schaamteloos. "Ik schaam mij voor het gedrag van sommigen die deze verrottingsstrategie toepassen. Dit doelbewust creëren en forceren van onbestuurbaarheid, bewijst alsmaar duidelijker dat men de procedure oneigenlijk gebruikt."

Lukt het de derde keer wel voor de N-VA en Open VLD?

Burgemeester Chris De Veuster gaat nu met de lokale afdeling van CD&V overleggen wat ze nu gaat doen. Mogelijk trekt De Veuster opnieuw naar de Raad van State.

Eerste schepen van Putte Jeroen De Cuyper (N-VA) vindt dat "frustrerend en teleurstellend". Hij denkt dat de Raad de derde keer wél zal oordelen dat de gemeente effectief onbestuurbaar is. De Cuyper haalt daarvoor onder meer aan dat het budget voor 2015 nog niet is goedgekeurd "en dat is in het vorige arrest van de Raad van State nog niet in overweging genomen".

Schepen De Cuyper legt de oorzaak van de malaise ook volledig bij de CD&V van burgemeester De Veuster. "We hebben hen verschillende keren aangesproken op incompetentie en bevoegdheidsoverschrijdingen. Dat er ook nog eens schepenen van de partij zijn opgestapt, was de druppel want toen hadden we geen meerderheid meer."