Ongerustheid over bestand in Oekraïne groeit

Duitsland maakt zich zorgen over het wankele bestand in het oosten van Oekraïne. Berlijn roept Rusland op zijn invloed op de pro-Russische rebellen te gebruiken. Oekraïne zal de zware wapens voorlopig niet terugtrekken "omdat de troepen beschoten worden door de rebellen".

"Het feit dat er nog altijd geen volledig staakt-het-vuren is, verontrust ons, en de uitvoering van dat bestand is voor ons onvoldoende", zei de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert in Berlijn.

"Dat bestand is een voorwaarde voor de terugtrekking van de zware wapens van het front en voor de controle door waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)", herinnert Berlijn zich en de Duitsers roepen Rusland op om zijn invloed op de pro-Russische separatisten te gebruiken.

De Britse premier David Cameron is dan weer hard uitgevallen naar de "illegale acties van Rusland in Oekraïne die nu een nieuw hoogtepunt bereikt hebben". Elke poging van de rebellen om nog meer grondgebied in te palmen, zal beantwoord worden met nieuwe sancties van de EU en de VS, waarschuwde hij.

De Oekraïense regering weigert vooralsnog de zware wapens uit de frontlijn weg te halen, zoals bepaald is in het bestand. Volgens Kiev worden de Oekraïense soldaten nog altijd onder vuur genomen door pro-Russische separatisten. De rebellen wijzen die beschuldiging van de hand en zeggen alleen op "provocaties" te reageren.

Volgens een akkoord dat gisteren is gesloten, moeten beide partijen hun zware wapens binnen twee dagen meer dan 25 kilometer van het front hebben verwijderd.

De gevechten lijken wel weer af te nemen. Maandagmorgen waren er in de buurt van Donetsk wel nog altijd beschietingen. Donetsk is een van de steden die in handen van de separatisten zijn. Volgens Kiev versterken de separatisten hun posities in de buurt van de havenstad Marioepol en wordt er ook op het Oekraïense leger in die buurt geschoten.