Twee Britse oud-ministers komen in opspraak

Twee voormalige Britse topministers zijn in opspraak gekomen na een onderzoek van tv-zender Channel 4 en de krant The Daily Telegraph. Ze zouden bereid zijn geweest om tegen forse betaling hun invloed aan te wenden om hooggeplaatste politici in te huren om in de adviesraad van een bedrijf te gaan zitten. Het gaat om oud-minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw van Labour en oud-minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Malcolm Rifkind van de Conservatieve Partij.

Straw en Rifkind worden in een lastig parket gebracht door Channel 4 en The Daily Telegraph. Straw heeft tegenover journalisten die zich voordeden als zakenmensen aangeboden om zijn invloed aan te wenden en een fictief communicatiebedrijf te helpen. Rifkind bood zijn diensten aan om toegang tot Britse ambassadeurs te bieden. De uitspraken van politici zijn gefilmd.

De journalisten hadden voor hun  reportage twaalf parlementsleden aangeschreven. De helft heeft niet geantwoord, en één heeft laten weten dat hij niet te koop was.

Straw en Rifkind zeggen nu dat ze niets verkeerds hebben gedaan. Straw zegt de zogenoemde zakenlui duidelijk te hebben gemaakt dat hij maar voor hun bedrijf kon werken na afloop van zijn parlementair mandaat.