Vijfde editie Passa Porta literatuurfestival draait rond "de tijd"

Van 26 tot 29 maart vindt in Brussel de vijfde editie van het tweejaarlijkse literatuurfestival Passa Porta plaats onder de titel "Now & Then". Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er enkel een avondprogrammatie. Zondag wordt de hoogdag van het festival, met een literatuurparcours door de Brusselse binnenstad.

Passa Porta is een internationaal literatuurhuis in de Dansaertstraat in Brussel. In 2013 lokte de vierde editie van het meertalige cultuurfestival nog meer dan 8.000 bezoekers naar de hoofdstad.

Dit jaar bijt Nobelprijswinnaar J.M.G. Le Clézio op donderdag 26 maart de spits af met een gesprek over het festivalthema literatuur en (onze) tijd. Ook zijn oeuvre en de opstandigheid die hem al jarenlang motiveert, komen aan bod. Het interview wordt voorafgegaan door een openingsrede van David Van Reybrouck.

Ook op vrijdag staat een avondprogramma in het teken van tijd, met een gesprek tussen de Canadese auteurs Nancy Huston en Dany Laferrière. Zaterdagavond volgt "de lange nacht van het korte verhaal".

Van yogadichten tot de financiële crisis

Het zwaartepunt van het programma ligt ook dit jaar op zondag, met meer dan 100 activiteiten verspreid over 30 locaties in de Brusselse binnenstad.

Literatuur komt tijdens Passa Porta aan bod in de breedste zin van het woord. Dichteres Maud Vanhauwaert geeft onder meer een yogasessie en er wordt een poëtische busrit georganiseerd. Journalist-antropoloog Joris Luyendijk komt vertellen over de financiële crisis. De Britse topauteur Ian McEwan sluit het festival op zondagavond af in de Bozar, met een interview over zijn werk en onze tijd.

Voor kinderen vanaf zes jaar wordt de nacht van het korte verhaal op zaterdag voorafgegaan door een kinderprogramma. Ook op zondag is een verhalenparcours voorzien voor de jeugd.