Zweden schrapt "racistische" vogelnamen

In Zweden hebben verschillende vogelsoorten een nieuwe naam gekregen omdat de oude benaming een "racistische inslag" had. Dat meldt The Independent. Het gaat om vogelsoorten waarvan de naam vroeger woorden als "neger" en "zigeuner" bevatte.
Zwaluwen.

De naamswijziging vloeit voort uit een nieuwe officiële vogelgids die de Zweedse ornithologische vereniging recent na verschillende jaren onderzoek heeft voorgesteld. Daarin staan liefst 10.709 verschillende vogelsoorten vermeld, telkens met de bijhorende Zweedse benaming.

Opmerkelijk: verschillende vogelsoorten hebben in de nieuwe gids een nieuwe naam gekregen. De ornithologische vereniging is van oordeel dat sommige oude namen een "racistische inslag" hadden en daarom beter konden verdwijnen.

Concreet gaat het om vogelsoorten die vroeger het woord "neger" in hun naam hadden. Dat woord is nu door "svart" ("zwart") vervangen.

Zwaluwen heetten vroeger "kaffer", maar gaan nu als "vitgumpseglare" door het leven. "Kaffer" zou immers al te zeer doen denken aan de racistische term die blanke Zuid-Afrikanen tijdens de Apartheid gebruikten om zwarte Zuid-Afrikanen te benoemen.

Ook de "zigenarfågel" heeft een nieuwe naam gekregen. Letterlijk vertaald betekent dit woord immers "zigeunervogel". Het dier heet nu de "hoatzin".

lees ook