"Er bestond wel degelijk voorakkoord tussen PS en FDF"

Voor de verkiezingen van 25 mei 2014 waren er wel degelijk al contacten en zelfs een voorakkoord tussen PS en FDF in Brussel. Dat bevestigt Schaarbeeks burgemeester en kandidaat-FDF-voorzitter Bernard Clerfayt in La Dernière Heure en La Libre Belgique. Zelf was hij naar eigen zeggen echter niet op de hoogte.

"Het is de PS die het me heeft bevestigd", aldus Clerfayt in de kranten. "Ik kwam het niet intern te weten en dat betreur ik. Dat is niet gezond." Hoewel hij er zelf niets van af wist, noemt Clerfayt het wel legitiem dat er contact werd gezocht met andere partijen. Niet het minst omdat voormalig partner MR niet meer wilde spreken. "Een legitieme demarche die niet voldoende werd gedeeld", oordeelt hij echter. "Het is opnieuw een uiting van de autocratische houding van (huidig FDF-voorzitter) Olivier Maingain."

Clerfayt herhaalt voorts dat het tijd is voor zijn partij om een nieuwe weg in te slaan. "Vandaag doet er zich een kans voor én de nood om die te grijpen. Sinds lang praten we al over het verbreden van het FDF-discours, om weg te komen uit de hoek van communautaire en institutionele thema's. Dit is het moment."