"Overheid moet controleren op discriminatie"

Open VLD-fractieleider Bart Somers vindt niet dat de controle op eventueel racisme binnen bedrijven mag worden overgelaten aan de bedrijven of sectoren zelf. Somers vindt, in tegenstelling tot zijn coalitiegenoten van N-VA en CD&V, dat het de taak van de overheid is om praktijktesten bij bv. poetsbedrijven te organiseren.

Het voorstel van N-VA en CD&V om de controles aan de sector over te laten, reikt niet ver genoeg, vindt Somers. De liberaal pleit voor meer overheidsinmenging. "Een eerste stap is inderdaad praten met de sector. Maar ik denk dat we meer moeten doen. We moeten de ondernemingen en overheidsinstellingen als de OCMW's controleren en nagaan of ze al dan niet ingaan op vragen tot discriminatie."

Somers pleit voor praktijktesten georganiseerd door de overheid en binnen een wettelijk kader. "Zo kunnen we nagaan of bedrijven zich niet bezondigen aan flagrante vormen van discriminatie en racisme."

Gisteren bleek uit een test van het Minderhedenforum dat twee derde van de dienstenchequebedrijven tegemoetkomt aan de vraag van klanten om geen allochtone poetshulp te sturen. De dienstencheques zijn vanaf 1 april een Vlaamse bevoegdheid. In een reactie pleitte Vlaams minister van Werk Philippe Muyters voor overleg met de sector. Volgens de oppositiepartijen Groen en SP.A is dit echter een te zachte aanpak.