"'t Is gebeurd": Liberty Global gaat in zee met De Vijver Media

De kogel is door de kerk: Liberty Global wordt mede-eigenaar van De Vijver Media, eigenaar van Vier en Vijf. Het bedrijf dat tv-distributeur Telenet controleert, krijgt zo medezeggenschap over de twee commerciële zenders. De Europese Commissie heeft vandaag het licht op groen gezet voor de operatie.

Ongeveer een jaar geleden dook het bericht op dat Liberty Global interesse had om mede-eigenaar te worden van De Vijver Media. De reacties waren niet onverdeeld positief. Zowel de politiek als de tv-distributeurs vreesden dat deze stap de markt zou verstoren.

Via Telenet zou Liberty Global de zenders in handen van De Vijver Media wel eens voor zich kunnen opeisen. Concreet: de vrees bestond dat Telenet de zenders Vier en Vijf niet langer aan Proximus (de nieuwe merknaam van Belgacom), TV Vlaanderen of andere tv-distributeurs zou aanbieden.

Europa

De Europese Commissie opende daarop een diepgaand onderzoek naar de participatie van Liberty Global in De Vijver Media. Vandaag heeft de bevoegde commissaris Margrethe Vestager het licht op groen gezet. Volgens Vestager heeft Liberty Global enkele beloftes gedaan. "De Vijver moet haar zenders op een eerlijke, redelijke en niet-discriminerende manier door tv-aanbieders in België laten verdelen", zegt ze. Lees: ook concurrenten van Telenet blijven de toegang tot Vier en Vijf behouden.

"De slimste mens ter wereld"

Zelf hebben Liberty Global en De Vijver Media de operatie in een ludiek filmpje (zie onder) in de stijl van "De slimste mens ter wereld" aangekondigd. Het filmpje toont John Porter (de topman van Telenet) en Wouter Vandenhaute (op dit moment al mede-eigenaar van De Vijver Media) die zogezegd de finale van het populaire quizprogramma spelen. De beide heren weten naar eigen zeggen niks van ondernemen af, maar laten wel weten dat de deal rond is. "'t Is gebeurd", klinkt het.

De Vijver Media?

Tot nu toe was De Vijver Media in handen van 3 spelers: Waterman & Waterman (een vennootschap van Wouter Vandenhaute en Erik Watté), de krantengroep Corelio en Sanoma Belgium. Die laatste speler kondigde lang geleden al aan af te willen van zijn aandelen in De Vijver Media en ruimt nu dus plaats voor Liberty Global.

Onder de nieuwe constellatie krijgt Liberty Global 50 procent van de aandelen van De Vijver Media in handen. Daarvoor legt het bedrijf 26 miljoen euro op tafel. Daarnaast investeert het nog eens 32 miljoen euro. Waterman & Waterman en Corelio zijn goed voor elk 25 procent van de aandelen.