"Video on demand" steekt de dvd voorbij

Vorig jaar hebben de inkomsten van de digitale verhuur van films en series (de zogenoemde "video on demand" of VOD) die van de verkoop van dvd's en blu-raydisks overtroffen. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA) waarover Le Soir bericht.

De verhuur via VOD heeft vorig jaar 130 miljoen euro in het laatje gebracht. De verkoop van fysieke dvd's en blu-raydisks was goed voor 115 miljoen euro.

Volgens de BEA zijn dvd's en blu-raydisks nog steeds goed voor 47 procent van de inkomsten van de video-industrie in België. Dat de verkoop van de schijfjes achteruitgaat, is volgens de BEA een logische evolutie. De markt wordt in toenemende mate gemengd waarbij consumenten steeds meer keuze hebben in de manieren waarop ze films en series bekijken. Bovendien daalt het aantal verkooppunten van dvd's en blu-raydisks én was 2014 een jaar met een wereldkampioenschap voetbal dat veel aandacht naar zich toe trok.