Adecco ook in beroep veroordeeld voor "BBB"-discriminatie

Het uitzendbedrijf Adecco is ook in beroep veroordeeld omdat het allochtonen heeft gediscrimineerd bij sollicitaties voor interimbanen. Adecco moet telkens 25.000 euro betalen aan de socialistische vakbond en aan SOS Racisme.

Tien jaar geleden onthulde een medewerker van Adecco dat het vacatures in bedrijven die geen allochtonen wilden, de code BBB meegaf. Die afkorting stond voor Blanc Bleu Belge, een verwijzing naar een Belgisch koeienras.

Kif Kif, SOS Racisme en ABVV spanden in 2009 een proces aan, volgens hen waren wellicht duizenden werkzoekenden het slachtoffer geworden van deze georganiseerde vorm van racisme.

In eerste aanleg kregen de drie organisaties al gelijk, maar de schadevergoeding bleef toen beperkt tot 1 euro. Adecco tekende in 2011 zelf beroep aan.

Het hof van beroep was strenger voor Adecco en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 25.000 euro aan de socialistische vakbond en aan SOS Racisme.

"Alert blijven voor deze problematiek"

Het ABVV reageert zeer tevreden op het arrest dat Adecco veroordeelt. "Voor het eerst wordt een multinational in België veroordeeld voor een structurele vorm van racisme", klinkt het bij de vakbond.

Maar met het arrest is het probleem van het racisme nog niet uit het interimsector verdwenen, waarschuwt het ABVV. Bij het laatste onderzoek via zogeheten "mystery shopping", in 2011, bleek dat 28 procent van de gecontroleerde interimkantoren open te staan voor vragen van klanten om enkel autochtone kandidaten te sturen. "Deze resulaten blijven alarmerend", zegt ABVV-secretaris Dominique Meyfroot.

Meest gelezen