Amerikanen kunnen (eindelijk) naar Cubaans sigarenfestival

In de Cubaanse hoofdstad Havana komt het 17 Festival van de sigaar op gang. Het is het eerste festival sinds president Barack Obama de handelsbeperkingen tegenover Cuba versoepeld heeft en Amerikaanse staatsburgers kunnen voor het eerst legaal Cubaanse sigaren mee naar huis nemen.

Cubaanse sigaren worden door veel liefhebbers beschouwd als de beste in de wereld, en in de Verenigde Staten, waar ze meer dan 50 jaar lang niet ingevoerd mochten worden, hebben de verboden vruchten een bijna mythische status gekregen.

Dankzij de versoepeling van het handelsembargo mogen Amerikaanse staatsburgers nu, voor het eerst sinds tientallen jaren, sigaren legaal mee naar huis nemen, voor een waarde van maximaal 100 dollar.

Er worden honderden Amerikaanse bezoekers verwacht op het Festival van de sigaar dat een week duurt, maar van een echte overrompeling zal voorlopig nog geen sprake zijn. Ondanks de dooi in de relaties tussen Havana en Washington, mogen de meeste Amerikanen immers nog steeds niet naar Cuba reizen. Slechts een beperkt aantal Amerikaanse staatsburgers, onder wie professoren en familieleden van Cubanen, mogen naar Cuba.

Het jaarlijkse Festival van de sigaar in Havana lokt liefhebbers vanuit de hele wereld. Op het festival worden nieuwe sigaren voorgesteld, er zijn wedstrijden voor "sigaar-sommeliers" en om te zien wie de langste askegel op zijn sigaar kan houden, en er zijn demonstraties van het rollen van sigaren en zelfs van "koken met tabak". Nog op het programma staan bezoeken aan tabakskwekerijen en sigarenfabrieken.

AP2014

Op het Festival van de sigaar worden wedstrijden gehouden om te zien wie de langste askegel op zijn sigaar kan houden.