Autoverkopers maken nog amper winst

Garagehouders hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Hoewel ze de afgelopen jaren maar iets minder auto’s verkochten, zagen ze hun winstmarges alsmaar kleiner worden: van een magere 1,4 procent naar amper 0,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van Federauto, de koepelvereniging van autoverkopers.

Dat de dealers hun winsten zien dalen, heeft verschillende oorzaken. We kopen niet alleen minder auto’s maar we kopen ook kleinere auto’s, waarvan de winstmarges kleiner zijn.

En van de service na verkoop worden de dealers ook al niet meer rijk, want mensen stellen onderhoud uit en moderne auto’s hebben sowieso minder onderhoud nodig. Met een beetje geluk moet een autorijder maar 1 keer per jaar een afspraak maken bij zijn garagist.

Omdat auto’s de laatste jaren ook steeds meer uitgerust worden met parkeerhulpen, camera’s en andere veiligheidssystemen, is er ook steeds minder blikschade die carrossiers moeten herstellen. Dus daar valt ook steeds minder winst te halen

Meer uitgaven

Terwijl de inkomsten gevoelig dalen, moeten dealers tegelijk meer uitgeven. Ze worden door hun merk steeds meer onder druk gezet om meer stockwagens te kopen. En dat weegt op hun balansen. Tegelijk worden ze door hun merk ook vaak verplicht om fors te investeren in hun mooie showrooms en moderne uitgeruste ateliers.

Door de dalende inkomsten en stijgende uitgaven is het aantal autobedrijven de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd: van 4.200 naar 2.200. En Federauto vreest dat die tendens zich zal voortzetten.