De Croo begrijpt heisa over uitspraken niet

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) heeft zich verdedigd tegen de zware kritiek in de Franstalige pers over een toespraak in Congo. De Croo is daar op bezoek samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
Minister De Croo is op bezoek in Congo met minister Reynders.

Op de Belgische ambassade in Kinshasa zei De Croo vorig weekend dat ons land de arrestaties en de willekeur van justitie in Congo niet meer tolereert. Aan Nederlandstalige kant kwam er daar weinig reactie op, aan Franstalige des te meer, van de krant Le Soir, van politici, en van de woordvoerder van de Congolese regering.

Minister De Croo begrijpt de heisa niet, zei hij in Terzake. Dit is het Belgische beleid en hij heeft het ook zo gezegd in zijn beleidsverklaring, zo zei hij.

Ook in Rwanda en Burundi heeft hij een maand geleden dezelfde boodschap gebracht, en de voorbije dagen heeft hij die ook herhaald aan zeven verschillende Congolese ministers. Niemand heeft hem daarover gekapitteld en de reactie van de ministers was dat ze blij waren dat België een actievere rol wil spelen, en het normaal vinden dat er gesproken wordt over de mensenrechten, aldus De Croo.

Meest gelezen