Eurogroep keurt Griekse hervormingsplan goed

De ministers van Financiën van de eurozone hebben de hervormingsvoorstellen van de Griekse regering goedgekeurd. Het licht staat nu op groen voor de verlenging van de noodhulp aan Griekenland voor nog eens vier maanden. Een crisis is bezworen.

Vannacht heeft de Griekse regering haar voorstellen ingediend bij de experten van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Die hebben een advies uitgebracht aan de ministers van Financiën van de eurozone en die hebben het Griekse plan nu tijdens een videoconferentie goedgekeurd. Dat is bevestigd aan het persbureau Belga.

Concreet krijgt Griekenland dus nog vier maanden lang steun van de EU en het IMF en is een crisis in de eurozone bezworen. Intussen moeten de Griekse voorstellen nog wel in echte hervormingsplannen en een akkoord met de Europese partners en het IMF worden omgezet. Een Grexit -Griekse uittrede uit de eurozone- of een Grieks bankroet is intussen wel voorkomen.

Eerder had de Europese Commissie al geruststellende commentaren de wereld ingestuurd, onder meer bij monde van EU-commissaris voor Economie Pierre Moscovici (foto in tekst). Die had de Griekse voorstellen "voldoende samenhangend en een startpunt voor echte hervormingen" genoemd.

Er is nog wel een "maar": zo moeten de parlement van enkele eurolanden -onder hen Duitsland- nog wel hun zegen over de verlenging van de noodsteun geven. Gezien het huidige akkoord, zou dat voor bondskanselier Angela Merkel echter niet echt een probleem moeten zijn.

"Eerste stap"

Eerder op de dag had ook Jeroen Dijsselbloem (foto in tekst), de voorzitter van de eurogroep, gematigd positief gereageerd. "Ik denk dat ze (de Grieken, red.) ernstig zijn. Maar het zal niet gemakkelijk zijn. Dit is slechts een eerste stap. Deze lijst is niet onze nieuwe overeenkomst. Deze lijst is een indicatie van welk soort maatregelen ze willen invoeren, vervangen of voortzetten", zei Dijsselbloem in het Europees Parlement.

De nieuwe regering-Tsipras maakte de lijst met hervormingsplannen over aan de Europese instellingen om het hulpprogramma voor Griekenland met vier maanden te verlengen. Ze wil onder meer belastingontduiking aanpakken en de openbare dienstverlening hervormen.

Opvallend: Dijsselbloem zei ook dat de lijst gisteren voor middernacht in zijn mailbox zat en dat er dus geen vertraging was. Eerder was aangekondigd dat de Grieken de lijst met hervormingsplannen vanmorgen pas zouden doorsturen.

Hoe dan ook moet het echte werk nog beginnen en zullen de hervormingen in Griekenland wellicht op heel wat verzet vanwege de administratie stuiten.

Anderzijds heeft de linkse regeringspartij Syriza veel van haar beloften moeten inslikken en het valt te bekijken hoe dat gaat vallen bij de achterban. Premier Alexis Tsipras heeft alleszins wel aangetoond dat hij compromissen kan sluiten en dat de dreigende duik van zijn land in de financiële afgrond vermeden kon worden.

AP2015

Beurs van Athene reageert opgelucht

De beurzen zijn alleszins enthousiast over het (voorlopig) bezweren van de Griekse crisis. In Athene is de ASE-index met een winst van 9,81% gestegen nadat de eurogroep groen licht aan de Griekse hervormingsplannen had gegeven.

De andere Europese beurzen zijn niet zo enthousiast, maar hadden de voorbije weken ook niet zo wispelturig gereageerd op de spanningen met Griekenland.