Europa heeft Griekse hervormingsplan ontvangen

De Europese instanties hebben het Griekse hervormingsplan ontvangen. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. Eerder werd al een samenvatting van de plannen verspreid. Als Europa de maatregelen goedkeurt, dan wordt het Europese hulpprogramma voor Griekenland met 4 maanden verlengd.

Normaal gezien moesten de Grieken gisteren voor middernacht de lijst met hervormingen overdragen aan Europa. Enkele uren voor het verstrijken van de deadline kwam echter de mededeling dat het pas vanmorgen zou gaan gebeuren. Wat de reden is voor het uitstel, is niet duidelijk.

Volgens minister van Financiën Yanis Varoufakis valt Athene in elk geval niets te verwijten. De lijst zou wel degelijk gisteren al klaar geweest zijn, zegt hij, maar de Europese instanties zouden gevraagd hebben om het officiële document pas vandaag te bezorgen. Intussen is dat dus gebeurd, zo heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

"Smokkel is enorm probleem"

Voorlopig is het wachten op de vrijgave van dat document, dat zes pagina's zal tellen. Een samenvatting van de maatregelen is eerder al verspreid, nadat gisteravond een deel van de voorstellen gelekt was. Uit de samenvatting blijkt dat de Grieken geld zoeken in de strijd tegen belastingontduiking en corruptie. Voorts willen ze ook de smokkel van brandstof en tabak bestrijden.

Dat laatste lijkt misschien een detail, maar het is een enorm probleem in Griekenland. "Het is bovendien niet de enige smokkel in Griekenland", zegt VRT-correspondent Bruno Tersago. "Er worden heel vaak goedkope producten uit bijvoorbeeld Bulgarije Griekenland binnengesmokkeld om daar verkocht te worden als duurdere producten. Het probleem is al lang bekend, maar men is er nooit in geslaagd om er tegen op te treden."

Andere maatregelen:

 • Achterstallige belastingen kunnen in 100 schijven worden terugbetaald
 • Eerlijker fiscaal beleid: hogere bijdrage van de rijksten
 • Een plan voor de non-performing loans (het grote aantal leningen dat bedrijven en particulieren niet meer kunnen terugbetalen)
 • Maatregelen om kapitaal van de banken te beschermen
 • Sociale rechtvaardigheid: bescherming tegen huisuitzettingen
 • Hervormingen van de arbeidswetgeving volgens de "best practices"-regels van de EU
 • Maatregelen om de pensioenfondsen leefbaar te houden, zonder specifieke tijdslimieten
 • Bestaande privatiseringen zullen worden gerespecteerd, maatregelen zullen worden genomen om de nationale belangen te verzekeren (bodemrijkdommen beschermen)
 • Maatregelen die de concurrentie aanzwengelen: de voorstellen die 2 jaar geleden door de OESO zijn opgesteld, zullen worden aangenomen
 • Hervormingen in de openbare bedrijven: ontslagen werknemers zullen niet opnieuw worden aangenomen (was verkiezingsbelofte van Syriza)
 • Maatregelen tegen de armoede volgens de voorstellen die in september in Thessaloniki zijn voorgesteld (het 40-puntenprogramma van Syriza), bvb. gratis elektriciteit, voedselbonnen en medische zorg voor armen

Moeilijke opdracht

De nieuwe Griekse regering had de moeilijke opdracht om de schuldeisers (Europa en het IMF) tevreden te stellen, maar tegelijk mochten ook de kiezers die tegen de drastische besparingen hadden gestemd, niet al te zwaar ontgoocheld worden.

In de samenvatting staan enkele maatregelen die moeilijk te verteren zijn voor de linkse achterban van Syriza, bijvoorbeeld de openbare dienstverlening die in een aantal gevallen wordt teruggeschroefd, of de arbeidsmarkthervormingen naar EU-model. Daarnaast zijn er wel sociale maatregelen: wie arm is, mag niet meer uit zijn huis worden gezet en wie niet kan betalen, krijgt gratis medische zorg.

"Voorzichtig optimisme"

Het lijkt erop dat de meerderheid bij Syriza achter dit plan staat. Of ook Europa haar goedkeuring geeft, valt af te wachten. Als dat niet gebeurt, valt het hele akkoord in duigen. "Hier in Griekenland heerst een voorzichtig optimisme dat Brussel deze maatregelen zal goedkeuren, waardoor we weer 4 maanden voortkunnen", zegt Tersago.