Ex-president van Jemen trekt zijn ontslag in

Abd-Rabbu Mansour Hadi, de ex-president van Jemen, trekt zijn ontslag in. Mansour is ontsnapt aan zijn huisarrest en gevlucht naar Aden, in het zuiden van het land. Alle maatregelen die de Houthi-rebellen hebben genomen, zijn ongeldig, zegt hij.

De situatie in Jemen is de laatste maanden erg chaotisch. In september veroverden de sjiitische Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa. Aanvankelijk bleef Mansour nog even zitten. Maar nadat de regering eind januari haar ontslag had ingediend, nam ook de president ontslag. Daarop duidden de Houthi’s een presidentiële raad en een voorlopig parlement aan.

Mansour werd onder huisarrest geplaatst in Sanaa. Afgelopen weekend is hij ontsnapt en gevlucht naar Aden, in het zuiden van het land. Daar hebben de Houthi-rebellen geen controle over.

De ex-president zegt nu dat hij zijn taken wil hervatten en dat alle maatregelen die de Houthi's genomen hebben, "ongeldig en niet legitiem" zijn. Een medewerker van Mansour heeft een brief naar het parlement in Sanaa gestuurd om bekend te maken dat de president zijn ontslag intrekt.

In de brief roept Mansour op om de situatie in het land te normaliseren. Hij vraagt alle ministers ook om naar Aden te trekken om samen te komen. De overige leden het oude kabinet staan nog steeds onder huisarrest in Sanaa. De Houthi's zetten intussen hun opmars naar het zuiden voort, maar daar hebben ze te maken met stevige tegenstand van soennitische stammenmilities en Al Qaeda.