Geen verkiezingen in 2015? - Johanne Montay

Geen verkiezingen in 2015 … Uitzonderlijk jaar! Behalve voor de socialisten. De Waalse socialisten? Nee. Die hebben eind 2014 gekozen tussen Elio Di Rupo en … Elio Di Rupo. Terwijl in Vlaanderen, de leden van de SP.A een keuze moeten maken tussen Crombez en Tobback. Bij twee andere Franstalige partijen moeten de leden echt nieuwe voorzitters verkiezen: FDF en Ecolo. Hoe verloopt de campagne bij die kleine Franstalige partijen?
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Weg met Maingain? Zullen de Vlamingen de voorzitter van de "Fédéralistes démocrates francophones" kwijtraken? Antwoord op 8 maart, de dag van de interne verkiezingen.

Maingain is voorzitter sinds 1995. Hij heeft al zes mandaten achter de rug. 20 jaar voorzitterschap … En hij wil nog verder gaan.

Clerfayt ziet het anders

Maar Maingain is niet de enige kandidaat. Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek, wil voorzitter worden. Hij denkt dat Maingain zijn tijd heeft gehad, en dat de partij, zoals bij een orkest, een “maestro” nodig heeft, meer dan een ”solo”. Hij verwijt Maingain dat hij de andere stemmen in de partij niet laat spreken. Clerfayt is niet veel jonger dan Maingain: hij is 53 jaar, terwijl Maingain 56 is. Er is dus geen verschil van generatie, maar wel van stijl.

Een derde man, een outsider, stelt zich ook kandidaat: Christophe Magdelijns, de burgemeester in functie van Oudergem, die de Brusselse minister Gosuin in de gemeente vervangt.

Wat ook nieuw is, is het bestaan van gewestelijke voorzitters van de FDF: de partij moet een Waalse en een Brusselse voorzitter kiezen, en nog een derde, voor de rand. In Wallonië zijn er vier kandidaten, in Brussel twee, in de rand één, die al bekend is bij de Vlamingen: Christian Van Eyken, lid van het Vlaams Parlement. Veel mensen, veel jobs, maar enkel één vraag die echt telt: Maingain or not Maingain, c’est la question.

Ecolo: un gars, une fille

Wat met Ecolo? De Franstalige groenen hebben een duo-voorzitterschap: een vrouw, een man, een Waalse en een Brusselaar. Emily Hoyos en Olivier Deleuze stoppen als voorzitters, als gevolg van de nederlaag van Ecolo bij de verkiezingen van mei 2014.

Op 22 maart moeten de leden van Ecolo een nieuw duo kiezen, tijdens een algemene vergadering in Louvain-La-Neuve. Twee teams hebben zich kandidaat gesteld. De volksvertegenwoordiger Zakia Khattabi en Patrick Dupriez (voorzitter van het Waals Parlement voor de verkiezingen van mei 2014). Beiden verdedigen het idee dat ecologie voor iedereen is. Ze proberen de diverse fracties ecologisten, de ultra’s en de realisten, opnieuw samen te brengen.

Tweede duo: Christos Doulkeridis (ex-minister van de Brusselse regering) en Chloé Deltour, een onbekende, ook voor de Franstaligen. Ze zijn zich ervan bewust dat Ecolo geen duidelijke boodschap meer heeft en dat ze een selectie moeten maken tussen verschillende prioriteiten.

Goed voor de democratie

Gelukkig bestaat er een interne campagne bij Ecolo en FDF. Bij de andere Franstalige partijen was er geen verrassing en ook geen democratisch debat. Bij de CDH werd Benoît Lutgen in november herkozen met meer dan 90 procent van de stemmen (zijn tegenstander, Jan Lippens, haalde 9,46 procent). Bij de MR was Olivier Chastel de enige kandidaat en hij werd in december met 94,4 procent verkozen. En bij de PS blijft Di Rupo met 93,6 procent voorzitter, voor de vierde keer, zonder dat iemand dit openlijk in vraag stelt.

(Johanne Montay is chef van de politieke redactie bij de RTBF)

De Franse vertaling van deze tekst kan u vinden op de RTBFinfo.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.