Hitachi neemt Fyrabouwer AnsaldoBreda over

Het Japanse technologie- en industrieconcern Hitachi neemt de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda over. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Ook de signalisatieactiviteit wordt overgenomen.

AnsaldoBreda is in België en Nederland vooral bekend van het debacle met de Fyra-hogesnelheidstrein. Het bedrijf is onderdeel van het Italiaanse concern Finmeccanica.

De Japanners betalen 773 miljoen euro voor het belang van Finmeccaninca van 40 procent in signalisatieactiviteit Ansaldo STS, en 36 miljoen euro voor AnsaldoBreda. Het is voor Hitachi de grootste buitenlandse overname ooit. Eerder dinsdag werd al gewag gemaakt van de nakende overname.

Hitachi bouwt zelf ook treinen. Finmeccanica liet in november weten dat er een bod was gekomen van de Japanners op het dochterbedrijf.

In 2012 liep een verkoop van AnsaldoBreda aan Hitachi nog stuk. Ook rivalen als General Electric, Thales en Bombardier hadden interesse getoond. Er werken circa 2.300 mensen in vier fabrieken bij AnsaldoBreda.

Met de overname zou Hitachi willen groeien in het buitenland, terwijl Finmeccanica het onderdeel kwijt wil om zich te focussen op de sneller groeiende helikopter-, luchtvaart- en defensieactiviteiten.