IS-rekruteringscel voor vrouwen ontmanteld in Spanje

In Spanje is de afgelopen dagen een netwerk ontmanteld dat jonge vrouwen ronselde voor de strijd van de terreurgroep IS. Dat gebeurde vooral via Facebook, maar ook via andere media. Vier mensen zijn opgepakt.
archieffoto

Er werden arrestaties verricht in Barcelona en Gerona en twee mensen werden opgepakt in de enclave Melilla. "Zij zijn verantwoordelijk voor de oprichting en de administratie van verscheidene internetplatformen, waarop ze allerlei propagandamateriaal plaatsten voor IS", zo zegt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

"Hun Facebookpagina's had ook abonnees ver buiten Spanje. Onder meer vanuit België waren mensen geabonneerd, maar ook vanuit Frankrijk, Pakistan, de Verenigde Staten en Marokko."

Volgens de autoriteiten heeft een honderdtal Spanjaarden zich bij de jihadistische milities aangesloten in Syrië of Irak, een relatief laag aantal vergeleken met de duizenden Britten, Fransen en Duitsers.