IS ontvoert 90 christenen in noordoosten Syrië

Militanten van de terreurorganisatie IS hebben in het noordoosten van Syrië bloedige aanvallen uitgevoerd op enkele dorpen. Daarbij zijn tientallen Assyrische christenen ontvoerd. Dat melden mensenrechtenorganisaties. De cijfers over het aantal ontvoerden verschillen naargelang de bron.
AP2014

Volgens A Demand for Action, een organisatie die zich inzet voor de rechten van religieuze minderheden in het Midden-Oosten, zou IS tussen de 70 en de 100 Assyriërs gegijzeld houden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert, weet dat het om 90 gijzelaars gaat. De organisaties haalden hun informatie uit telefoongesprekken met dorpelingen die aan de slachtpartij konden ontsnappen.

De meeste gijzelaars zijn afkomstig uit het dorp Tal Chamiram, een christelijk dorp onder Koerdische controle op zo'n 85 kilometer ten zuidwesten van de stad Qamishli. De anderen komen uit het nabijgelegen Tal Hermouz, eveneens in de provincie Hassaké.

Tegelijk met de aanvallen door IS rukten Syrische Koerden in het noorden van het land verder op naar de Iraakse grens. Dat ging gepaard met verliezen voor IS.