Linksrijden wordt amper beboet

Dagelijks vliegen "slechts" zeven bestuurders op de bon omdat ze links blijven rijden op de autosnelweg. De cijfers komen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Het gaat jaarlijks om ongeveer 2.400 processen-verbaal, schrijven de kranten van Mediahuis.

Volgens de Wegcode moet elke bestuurder zo dicht mogelijk bij de rechterkant van de weg rijden. Wie toch links blijft rijden, riskeert een boete van 55 euro. "De regel zorgt ervoor dat het verkeer overzichtelijker wordt, en dus veiliger", zegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh, die de cijfers opvroeg.

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt echter dat de politie tekortschiet. "Zulk rijgedrag is nochtans één van de belangrijkste frustraties bij weggebruikers." Ook bij mobiliteitsclub VAB wijzen ze op de forse ergernis die dit gedrag creëert. 

Bumperklevers nog ergerlijker

“Uit de VAB-mobiliteitsbarometer, dat is een bevraging onder automobilisten, blijkt dat het een ergernis is die op plaats 6 staat in de top 10. Concreet betekent dit dat 54 procent van de mensen zegt dat ze het wekelijks zien gebeuren", zegt Maarten Matienko van VAB.

"Maar er is nog ander asociaal en gevaarlijk rijgedrag dat nog vaker voorkomt: bumperkleven. Dat staat op de 3e plaats. De boodschap van de VAB voor de politie is dat men meer aandacht moet hebben voor asociaal rijgedrag, dus voor linksrijders, maar vooral ook voor bumperklevers.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant volgend jaar alvast een campagne rond het thema linksrijden.

Top-10 van ergernissen in het verkeer

Voor de Mobiliteitsbarometer polste VAB 2.000 Belgen over hun belangrijkste ergernissen in het verkeer die ze minimum wekelijks zien gebeuren. Linksrijden staat daarbij op een 6e plaats.

1. Te snel rijden 74%
2. Richtingaanwijzers niet gebruiken 72%
3. Te korte afstand tegenover voorligger 62%
4. Nog snel doorrijden bij oranje 58%
5. Niet stoppen aan een zebrapad 57%
6. Langer dan nodig links blijven rijden 54%
7. Vaak wisselen van rijstrook om sneller vooruit te geraken 52%
8. Foutief parkeren dat het verkeer hindert 49%
9. Te laat invoegen waardoor anderen moeten remmen 47%
10. Enkel voorrang van rechts geven als de andere die afdwingt 43%

 

Meest gelezen