Minnelijke schikkingen op proces-Glenn Janssens

In de zaak rond de fraude bij de Lokerse signalisatiefirma Janssens hebben 12 van de 13 beklaagden, onder wie hoofdverdachte Glenn Janssens, een minnelijke schikking getroffen zodat ze niet langer vervolgd worden. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt bij de behandeling van de zaak voor de correctionele rechtbank van Dendermonde. Alleen de Mechelse schepen Leo Stevens heeft geen minnelijke schikking gesloten.

De feiten waarvoor de beklaagden zich moeten verantwoorden, gebeurden in de periode tussen 2004 en 2007. In mei 2007 werden huiszoekingen uitgevoerd, onder meer op de hoofdzetel van Group Janssens in Lokeren, nadat er aanwijzingen waren geweest dat verschillende signalisatiebedrijven openbare aanbestedingen manipuleerden door hun offertes op elkaar af te stemmen. In oktober van dat jaar werd na nieuwe huiszoekingen ook de Mechelse schepen Leo Stevens in verdenking gesteld, omdat hij zich zou laten omkopen hebben.

Glenn Janssens, de topman van Group Janssens, zat enkele weken in de cel op verdenking van corruptie, fraude met overheidsopdrachten, valsheid in geschrifte, oplichting en lidmaatschap van een criminele organisatie. Behalve Glenn Janssens, Stevens en het bedrijf van Janssens, moesten onder meer ook de toplui van drie concurrerende signalisatiebedrijven zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Betaalde bedragen zijn niet bekend

Eind mei 2013 zou de zaak ingeleid worden voor de correctionele rechtbank van Dendermonde, maar toen bleek dat het Openbaar Ministerie de topman van een van die bedrijven was vergeten op te nemen in de dagvaarding. Daardoor werd de zaak onbepaald uitgesteld. Het parket van Dendermonde stelde een nieuwe vordering op waarbij in totaal dertien beklaagden opnieuw gedagvaard werden om voor de rechtbank te verschijnen.

In de tussentijd werd er volop onderhandeld tussen het openbaar ministerie en de beklaagden in het kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenoemde afkoopwet. Het Openbaar Ministerie maakte bekend dat twaalf van de dertien beklaagden een minnelijke schikking hebben getroffen, waardoor ze niet voor de rechtbank moeten verschijnen. Ook Glenn Janssens, die niet aanwezig was op de rechtbank, heeft zijn straf afgekocht. De betaalde bedragen zijn niet bekend.

Alleen Stevens is in persoon aanwezig. Hij bevestigde tegenover de rechtbankvoorzitter dat hij geen minnelijke schikking wil sluiten. De rechtbank behandelt vandaag alleen de zaak van Stevens en liet de andere partijen beschikken. De aanklager vorderde voor Stevens een straf van acht maanden cel met uitstel en een geldboete van 500 euro.

Meest gelezen