Netanyahu overdreef nucleaire dreiging Iran

De Israëlische veiligheidsdienst Mossad was het niet eens met premier Benjamin Netanyahu toen die in 2012 in een speech voor de VN met grote stelligheid beweerde dat Iran nog maar een jaar nodig had om kernwapens te produceren. Dat blijkt uit uitgelekte documenten van de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdienst die de Britse krant The Guardian en nieuwszender Al Jazeera deze week publiceren.
AP2012

De opgemerkte speech van Netanyahu voor de Algemene Vergadering van de VN ging eind september 2012 de wereld rond. De Israëlische premier zwaaide met een simplistische tekening van een bom en tekende er een rode lijn op, de grens van 90 procent uraniumverrijking waar Iran volgens hem niet over mocht. Volgens Netanyahu beschikte Iran op dat moment al over voldoende verrijkt uranium om binnen het jaar een nucleaire bom te produceren.

Maar uit rapport van de Mossad aan de SSA, de Zuid-Afrikaanse geheime dienst, een maand later blijkt dat de Israëlische veiligheidsdienst het gevaar helemaal niet zo hoog inschatte. "Hoewel Iran een voldoende hoeveelheid vijf procent verrijkt uranium heeft verzameld om enkele bommen te maken, en een aantal daarvan verrijkt heeft tot 20  procent, lijkt het niet klaar te zijn om deze naar een hoger niveau te verrijken." De conclusie is dan ook duidelijk. "Iran produceert op dit ogenblik onvoldoende uranium om nucleaire wapens te produceren", aldus de Mossad in oktober 2012.

Spy Cables

Het rapport maakt deel uit van de zogenoemde Spy Cables, duizenden gelekte vermeende documenten van de SSA waar The Guardian en Al Jazeera de hand konden opleggen en die deze week worden gepubliceerd. Behalve documenten van de Mossad, is ook informatie van de CIA en Russische veiligheidsdiensten aan de SSA gelekt.

Zo zou de CIA geprobeerd hebben om contact te zoeken met de militante islamitische groep Hamas, zou Zuid-Korea geprobeerd hebben om de leider van Greenpeace aan te pakken en zou Zuid-Afrika zelf Rusland bespioneerd hebben in verband met een gezamenlijke satellietdeal. Volgens The Guardian is de vondst door onafhankelijke bronnen echt verklaard.

Wrevel over nieuwe speech Netanyahu

Volgens een Israëlische functionaris die anoniem wenste te blijven, zijn er geen tegenstrijdigheden tussen de uitspraken van Netanyahu en de Mossad-documenten. Maar het gelekte document kon voor Israël nauwelijks op een slechter moment verschijnen.

Premier Netanyahu houdt immers over enkele dagen een toespraak voor het Amerikaanse Congres over het Iraanse nucleaire programma. Die toespraak -op uitnodiging van de Republikeinen- was al omstreden omdat ze zonder overleg met het Witte Huis werd vastgelegd. Ook in Israël zelf is er wrevel over ontstaan omdat de speech op amper twee weken voor de verkiezingen plaatsvindt.

Het is overigens niet de eerste keer dat Netanyahu en zijn veiligheidsdiensten van mening verschillen. Een van de opmerkelijkste meningsverschillen was over het nut van een eventuele militaire aanval op Iran om zijn nucleaire installaties te vernietigen. Israël ziet de aanwezigheid van kernwapens als een bedreiging voor zijn eigen bestaan en herinnert er geregeld aan dat Iran ook al verschillende keren heeft opgeroepen tot de vernietiging van Israël.