Nieuwe bankbiljet van 20 euro beter beveiligd tegen namaak

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het nieuwe biljet van 20 euro voorgesteld. Het biljet zal vanaf 25 november in omloop zijn en is beter beveiligd tegen namaak.

Het briefje van 20 euro is belangrijk, want het gaat om een van de meest gebruikte bankbiljetten in de eurozone. Daarom is het ook van belang dat het biljet beter beschermd is tegen valsmunters.

"Een nieuw bankbiljet introduceren is niet zo maar veranderen om te veranderen. Elke centrale bank moet haar biljetten om de zo veel tijd aanpassen om mee te zijn met de nieuwe bankbrieftechnologie. Het nieuwe biljet heeft dan ook een veiligheidssysteem dat we nog nooit gezien hebben", liet ECB-voorzitter Mario Draghi weten in een persbericht.

De grootste vernieuwing is het "portretraampje". Het staat in het hologram van het biljet. Wanneer u het tegen het licht houdt, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is.

U kunt het nieuwe watermerk op een ludieke manier ontdekken met een Tetris-spelletje op de website van de ECB.

"Biljet tastbaar symbool van Europese integratie"

Tegen 25 november zal de ECB 4,3 miljard van de nieuwe twintigeurobiljetten hebben afgedrukt. Van alle bedragen samen zijn op dit moment ruim 17,5 miljard eurobiljetten in omloop, goed voor 1.000 miljard euro.

"De biljetten zijn een van de meest tastbare symbolen van Europese integratie. De introductie van een nieuw biljet toont aan dat die integratie nog steeds aan het evolueren is", aldus Draghi.

Sinds de invoering van de euro op 1 januari 2002 werden al de briefjes van 5 en 10 euro vernieuwd. Later volgen nog de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro. De oude biljetten blijven trouwens geldig. Zij worden mettertijd wel uit omloop gehaald.