President Obama spreekt veto uit over omstreden oliepijpleiding

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn veto uitgesproken tegen de komst van de omstreden Keystone XL-oliepijpleiding. Eerder had het Amerikaanse Congres - geleid door de Republikeinen - wettelijk de weg vrijgemaakt voor de pijpleiding.

De Keystone XL-pijpleiding moet ruwe olie uit de teerzandvelden in Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico, in het zuiden van de Verenigde Staten, voeren. De leiding zou 1.900 kilometer lang worden en 5,4 miljard dollar kosten.

Het dossier sleept al zo'n zes jaar aan. Voorstanders van het project zeggen dat het veel banen zal scheppen, tegenstanders vrezen voor ernstige milieuschade. Ook Obama liet zich eerder al negatief uit over Keystone XL.

Het hele project is een prioriteit voor de Republikeinen. Met zijn veto probeert president Obama zijn autoriteit te handhaven. Het dossier is dan ook symbolisch erg belangrijk in de VS, zeker in de hele discussie rond klimaatverandering.

De komst van Keystone XL-pijpleiding is nu opnieuw geblokkeerd. Definitief is dat niet, want het Amerikaanse Congres kan het veto van Obama omzeilen met een tweederdemeerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Zo ver zijn de Republikeinen in elk geval nog niet.