Raad van State schorst onbestuurbaarheid Denderleeuw

De Raad van State heeft de onbestuurbaarheid van Denderleeuw geschorst. Dat betekent dat de huidige coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD Plus in principe aan zet blijft.
Burgemeester Jan De Dier

In november vorig jaar stelde de gemeenteraad van Denderleeuw de onbestuurbaarheid van de gemeente vast nadat het tot een breuk was gekomen tussen coalitiepartners N-VA en CD&V. Begin deze maand werd de beslissing genomen om een nieuw schepencollege aan te stellen, maar die beslissing is nu geschorst door de Raad. Die vindt namelijk dat er geen sprake is van een structurele onbestuurbaarheid van de gemeente.

"De Raad van State geeft ons nu een extra motivatie om door te zetten met de huidige coalitie", reageert burgemeester Jan De Dier (N-VA) bij deredactie.be "Ik hoop dat coalitiepartner CD&V lessen zal trekken uit het arrest en zijn verantwoordelijkheid zal opnemen want het is in de eerste plaats de bevolking die geschaad wordt door deze hele kwestie."

Ook burgemeester De Dier zelf zal naar eigen zeggen zijn conclusies trekken uit het arrest van de Raad van State. Daarin zegt het rechtscollege namelijk dat de burgemeester zelf ook niet de sereniteit wist te bewaken door openlijk mee te doen in de ruzies.

Hoe dan ook blijft het water vrij diep tussen de coalitiepartners. Sinds enige tijd kan het schepencollege daardoor geen belangrijke beslissingen nemen. "Het verslag van de provinciegouverneur sprak boekdelen, deze politieke meerderheid is stuk", zegt eerste schepen Jan De Nul (CD&V). Het is daarom niet ondenkbaar dat de gemeenteraad opnieuw de onbestuurbaarheid van Denderleeuw zal vaststellen.