Running mate Tobback verwacht "nog een hele reeks voordrachten"

Inga Verhaert, de running mate van Bruno Tobback in de race om het SP.A-voorzitterschap, verwacht dat "nog een hele reeks" afdelingen hen zal voordragen. Dat is ook nodig, want het duo heeft tegen 13 maart de steun van 10 afdelingen nodig.

Om te kunnen meedingen naar het voorzitterschap van de SP.A moeten kandidaten worden voorgedragen door minstens 10 afdelingen uit 2 provincies, die bovendien samen minstens 5.000 leden vertegenwoordigen. Tientallen afdelingen spraken zich al uit voor John Crombez, gisteren nog Hasselt. Huidig voorzitter Tobback kan daarentegen voorlopig op slechts 2 publiekelijke voordrachten rekenen: Leuven en Maasmechelen.

"We zijn druk bezig, maar het heeft nog een beetje tijd nodig", reageert Verhaert in "De ochtend". Ze erkent dat de campagne van Crombez vlotter loopt, maar dat is volgens haar logisch omdat hij al enkele maanden aan de slag is. De Antwerpse socialiste is nog niet nerveus. "Ik verwacht dat er nog een hele reeks afdelingen de voordracht van Bruno en mij zullen steunen", zegt ze. Over welke afdelingen het gaat, zegt ze niet.

De running mate van Tobback kijkt in de richting van de kleinere, landelijke afdelingen, waar SP.A traditioneel minder sterk staat. "Bij de socialisten tellen de kleintjes ook", zegt Verhaert, die zich uitspreekt om "meer stem"  te geven aan de landelijke afdelingen. Bovendien voelt ze bij hen naar eigen zeggen de drang om zich niet zomaar neer te leggen bij de keuze van de grotere afdelingen voor Crombez.

"Kritiek is hardvochtig, onverdiend en niet juist"

Verhaert neemt het op voor haar voorzitter, die al een hele tijd onder vuur ligt. "Ik ben het niet eens met de kritiek van de buitenwereld. Ik vind die hardvochtig, onverdiend en vooral niet juist", zegt ze. "Als Bruno Tobback de enige was die fouten had gemaakt, dan hadden we de verkiezingen wel eclatant gewonnen. Dat is niet gebeurd. Het is een gedeeltelijke verantwoordelijkheid."

"Het is ook niet juist omdat het de indruk wekt dat je met één simpele personeelswissel alles weer op sporen zet. Zo eenvoudig is het niet. Politiek is geen voetbal, het is veel complexer dan dat."