Strengere stedenbouwkundige eisen voor raamprostitutie in Gent

Om de uitbreiding voor het aantal vitrines terug te dringen en een efficiënter beleid te kunnen voeren op vlak van veiligheid, gezondheid en hygiëne, keurde de Gentse gemeenteraad unaniem een nieuwe stedenbouwkundige verordening voor raamprostitutie goed.

Gent koos er al een tijd geleden voor om het aantal bordelen te bevriezen, maar uitbaters bleken creatief en maakten bijvoorbeeld vitrines op verdiepingen of deelden ramen op.

Het nieuwe stedenbouwkundige reglement verbiedt vitrines op de eerste verdieping, de ramen moeten overigens ook minstens 1,2 meter breed zijn en mogen niet langer onderverdeeld worden. Om de werkomstandigheden te verbeteren, moet een bordeel voortaan minstens uit een vitrine met bijhorend werkruimte beschikken van minstens negen vierkante meter, een gemeenschappelijke ruimte en een sanitaire ruimte hebben, tenzij elke werkruimte voorzien is van minstens een toilet, wastafel en een douche of bad. Ook moet het aantal werkruimtes minstens gelijk zijn aan het aantal vitrines.

Het nieuwe reglement wordt gekoppeld aan een politiereglement, dat volgende maand gestemd wordt, en de stad in staat stelt om te bestraffen en zelfs zaken te sluiten. Overigens wil Gent onderzoeken of alle raamprostitutiepanden in de Belgradostraat gesloten kunnen worden, op lange termijn denkt de stad zelfs aan een herlocalisatie van de hele rosse buurt.

Termont zei ook dat het nieuwe reglement een onderdeel is van de totaalaanpak van de overlastproblematiek en verwachtte veel meer protest. "Bewoners vinden het goede maatregelen en barhouders willen ook in regel zijn", vatte hij de reacties samen.