Studie over Uplace uitgevoerd door partner van Uplace

De mobiliteitsstudie van de Vlaamse regering over het winkelcomplex Uplace in Machelen is uitgevoerd door een onderzoeksbureau dat ook voor Uplace zelf werkt. Uit de studie bleek dat een afgeslankte versie van het project geen bijkomende gevolgen heeft voor de Brusselse Ring en lokale wegen.

Op de website van Uplace wordt het studiebureau Antea Group ook vermeld als een van de partners. Het studiebureau spreekt tegen dat er sprake zou zijn van belangenvermenging. "Het is zo dat de privé deskundigen aanstelt en volgens de regels het project laat opmaken met controle van de Vlaamse overheid", zegt Jan Parys, CEO van Antea Group Belgium. "De Antea Group is een bureau dat al jaren allerlei projecten doet en de onafhankelijkheid van het bureau staat voorop."

De studie die gisteren uitlekte ondersteunt de beslissing van de Vlaamse regering om Uplace en de zone daarrond kleiner te maken om zo voor minder verkeersoverlast te zorgen. Deze studie zegt dat als er een treinstation en een bus komen er geen grote bijkomende effecten zijn voor de mobiliteit.

Experten die al eerder studies maakten, betwijfelen dat. Zij denken dat er wel veel meer auto's in de file zullen staan op de E19 en de Ring.