Toch twijfels in eurozone over Griekse voornemens

Ondanks het groene licht voor de Griekse hervormingsplannen blijft er tussen de lijnen nog veel scepticisme over de echte uitwerking daarvan. Ook minister Johan Van Overtveldt staat niet echt te juichen.

"In het belang van de Griekse bevolking en de eurozone moet de Griekse regering zich ervan bewust zijn dat het niet bij goede voornemens mag blijven", zo luidt de reactie van minister Johan Van Overtveldt (N-VA) op de plannen van de regering-Tsipras.

Van Overtveldt heeft als lid van de eurogroep de verlenging van de noodhulp aan Griekenland mee goedgekeurd, maar blijft toch met vragen zitten. Zo merkt hij op dat de Griekse maatregelen zonder timing of budgettering zijn gepresenteerd. "Die concrete uitwerking en plannen zijn nochtans cruciaal voor de slaagkansen van de vooropgestelde hervormingen", luidt het.

De brief van Athene is een eerste stap in de goede richting, maar tegelijk roept onze minister van Financiën toch op tot waakzaamheid.

Ook IMF en ECB zijn niet onverdeeld gelukkig

Een zelfde voorzichtige reactie is er te horen bij Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Muntfonds (IMF) dat net als de EU betrokken is bij de noodhulp voor Griekenland.

In een brief aan Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, stipt Lagarde (foto in tekst) aan dat de engagementen die de Griekse regering neemt, voldoende zijn om het hulpprogramma aan Athene voorlopig voort te zetten.

Zo is Lagarde tevreden over het voornemen van de Griekse regering om werk te maken van de strijd tegen fiscale fraude en corruptie. In enkele andere sectoren ontbreken echter duidelijke garanties van Athene inzake financieel en economisch beleid. Dat is onder meer zo op het vlak van de pensioenhervorming en de btw en ook inzake de hervorming van de arbeidsmarkt, de administratie en de privatiseringen.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) -die nochtans ook positief adviseerde over de verlenging van de noodhulp- merkt op dat de Griekse voorstellen "verschillen van de voorwaarden voor de noodhulp in een aantal domeinen".