Twee ministers van Moebarak vrijuit voor corruptie

In Egypte zijn twee vervolgde kopstukken van het gevallen regime-Moebarak buiten vervolging gesteld in zaken van corruptie. In het land worden nu volop dissidenten vervolgd en mensen van het Moebarak-regime vrijgesproken.
AP2012

Volgens het officiële persbureau MENA zijn voormalig premier Ahmad Nazif (links) en gewezen minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly (boven) vrijgesproken. De twee mannen werden al een tijdje vervolgd wegens corruptie. De zaak is nu van de baan.

Nazif en al-Adly waren lid van de regering voor de val van president Hosni Moebarak in januari 2011. Net zoals zovele andere kopstukken van het gevallen regime moesten ze zich daarna verantwoorden voor corruptie en machtsmisbruik, maar de voorbije maanden worden de één na de andere van die rechtszaken gestopt.

Zo werden onlangs ook de twee zonen van Moebarak vrijgelaten nadat ze jaren in de gevangenis hadden gezeten. Ook tegen ex-president Moebarak zijn al tal van klachten of verjaard of niet ontvankelijk verklaard.

Anderzijds worden veel critici van het nieuwe (oude) regime vervolgd. Gisteren werd de blogger en democratieactivist Alaa Abdel Fattah tot vijf jaar cel veroordeeld wegens het organiseren van een verboden betoging.

Egypte krijgt nieuwe antiterreurwet

Net vandaag heeft gewezen stafchef en president Abdel Fattah al-Sisi een nieuwe antiterreurwet goedgekeurd. Die geeft de veiligheidsdiensten veel meer mogelijkheden om mensen en groepen die verdacht worden van "het verstoren van de veiligheid en openbare orde" op te pakken.

Nu wordt Egypte ook wel geteisterd door aanslagen van extremistische moslimgroepen, maar ook door het verzet van de Moslimbroederschap die het niet neemt dat de verkozen president en moslimbroeder in 2013 door al-Sisi aan de dijk werd gezet. Anderzijds kunnen de nieuwe wetten ook gebruikt worden om het democratisch volksprotest -of wat daar nog van over is- nog verder te muilkorven.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagt intussen aan dat er zeven burgers zijn gedood bij recente Egyptische bombardementen op de terreurgroep IS in buurland Libië. Egypte voert daar aanvallen uit tegen IS als vergelding voor het onthoofden van 21 Egyptische kopten door de terroristen. Amnesty klaagt aan dat er bij die Egyptische luchtaanvallen ook burgerdoelen worden geviseerd.