Vlaamse binnenvaarttrafiek voor derde jaar op rij gedaald

Het transport per binnenschip in Vlaanderen is vorig jaar met 0,8 procent gedaald tot 67,15 miljoen ton. Het is de derde daling op rij sinds het recordjaar 2011, zo maakte Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) bekend. Het segment van het containervervoer blijft wel groeien.

Volgens directeur Hilde Bollen heeft de achteruitgang van de totale trafiek veel te maken met het wegvallen van de staalproductie in het Luikse bekken. Ook het vervoer van bouwmaterialen per binnenschip daalde, "een voorbode van het zwakkere jaar 2015 dat de bouwsector verwacht", klinkt het. Meer algemeen verwijst PBV naar de zwakke economische groei.

Lichtpunt in de binnenvaart is het containervervoer, "dat jaar na jaar recordcijfers neerzet". Vorig jaar werden 559.029 twintigvoetcontainers (TEU, een standaardmaat) overgeslagen, bijna 6 procent meer dan in 2013.

Bollen verwacht voor dit jaar niet onmiddellijk een stevige verbetering, al kunnen palletvervoer en containertransport voor kleinere bedrijven op termijn het wegvallen van het binnenvaarttransport voor de staalindustrie compenseren.

In 2011 zette de Vlaamse binnenvaart een record neer van ruim 72,5 miljoen ton. Sindsdien bleef de trafiek onder de 70 miljoen ton per jaar. Vlaanderen telt 1.354 km bevaarbare waterwegen, waarvan er 1.037 km worden gebruikt door de beroepsvaart.