Voormalig Waals minister Serge Kubla aangehouden voor corruptie

De voormalige Waals minister Serge Kubla (MR) is aangehouden voor corruptie in Congo. Dat heeft het federaal parket bevestigd. Kubla is momenteel burgemeester van Waterloo. MR-voorzitter Olivier Chastel vraagt het ontslag van Kubla als burgemeester.
Nicolas Maeterlinck

Een Brusselse onderzoeksrechter heeft Kubla aangehouden voor "corruptie betreffende een persoon die een publieke functie vervult in het buitenland".

De zaak draait rond de industriële groep Duferco, die ervan wordt verdacht Congolese ambtenaren te hebben omgekocht. Het geld zou minstens gedeeltelijk overhandigd zijn via Serge Kubla. Die zou 20.000 euro aan de echtgenote van eerste minister Adolphe Muzito hebben overhandigd in hotel President in Brussel, als voorschot op een som die op 500.000 euro wordt geraamd.

Op 17 november werd een opsporingsonderzoek geopend en vandaag werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Kubla werd daarna in beschuldiging gesteld als dader of mededader van omkoping. Hij is aangehouden "gelet op het risico van samenspanning met andere partijen in dit stadium van de procedure", zo staat in het persbericht van het federaal parket.

De 67-jarige Serge Kubla werd in 1977 tot volksvertegenwoordiger verkozen voor de toenmalige PRL. In datzelfde jaar was hij ook schepen van Waterloo, waarvan hij in 1983 burgemeester werd. Dat is hij vandaag de dag nog steeds. In 1999 werd hij lid van het Waals parlement en hij was Waals viceminister-president en minister van Economie van 1999 tot 2004.

"Niet de centrale figuur"

In La Dernière Heure zegt de advocaat van Kubla dat zijn cliënt beschuldigd wordt van corruptie "in de markten die hij moest aandoen voor een bedrijf in Congo. Hij moest prospectie doen en was belast met het vinden van nieuwe klanten voor deze onderneming. Meneer Kubla is een mediafiguur maar hij is niet het centrale personage in dit dossier."

De collega's van de RTBF hebben Duferco gevraagd om een reactie, maar het bedrijf wil momenteel niet reageren.