Voormalige Pegida-leider in Duitsland maakt comeback

De voormalige leider van de controversiële Duitse anti-islambeweging Pegida Lutz Bachmann is opnieuw toegetreden tot het directiecomité van de beweging. Bachmann legde in januari nog al zijn functies bij de anti-islambeweging neer.

De 42-jarige oprichter van Pegida was in opspraak gekomen nadat hij zich op Facebook had bezondigd aan xenofobe beledigingen. Ook doken er foto's op van Bachmann met Hitler-snorretje en -kapsel.

De "Vaderlandslievende Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland" (Pegida) bevestigden op hun Facebookpagina de terugkeer van de voormalige leider. Een reden voor de comeback werd niet opgegeven.

Lutz Bachmann betwistte tegenover de Britse krant The Guardian wel de authenticiteit van de Hitler-foto en verzekerde dat hij op het origineel "geen snorretje" droeg. Na zijn ontslag in januari was Bachmann overigens allesbehalve uit beeld verdwenen. Zijn officieuze aanblijven aan het hoofd van de beweging zette vijf andere leiders van Pegida ertoe aan op te stappen.