"Bekijken of praktijktesten bij dienstenchequebedrijven mogelijk zijn"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil dan toch bekijken of anonieme praktijktesten mogelijk zijn om eventuele discriminatie bij dienstenchequebedrijven op te sporen. Dat heeft hij gezegd in het Vlaams Parlement. Volgens hem zijn er wel juridische moeilijkheden.

Begin deze week bleek uit een onderzoek van het Minderhedenforum dat heel wat poetsbedrijven in Vlaanderen positief reageren als klanten uitdrukkelijk vragen om een autochtone poetshulp. Concreet ging het om 165 van de 251 onderzochte bedrijven, ruim 60 procent. De stelling van het Minderhedenforum wordt ook bevestigd door beelden die het VRT-programma "Volt" onlangs heeft opgenomen.

Verschillende politieke partijen stelden kort nadien voor om praktijktesten in te voeren. De overheid zou zo de betrokken bedrijven actief en systematisch laten opbellen door zogenoemde mystery callers, met de vraag om een Vlaamse poetshulp.

Vlaams Belang niet te vinden voor testen

"Er moet een convenant worden opgesteld tussen de sector en de overheid", zegt Robrecht Bothuyne (CD&V) in het parlement. "Het juridische kader voor mystery calls moet worden uitgeklaard."

Volgens Yasmine Kherbache (SP.A) mogen we het opsporen van discriminatie niet laten afhangen van toevalligheden. "We moeten er met de eigen inspectie alles aan doen om het vast te stellen en te bestrijden." Praktijktesten zijn volgens haar een bijzonder nuttig instrument, dat ook in onder meer de financiële sector wordt gebruikt. "Met praktijktesten beschikken we over onbetwistbare cijfers, die kunnen leiden tot sancties", vond ook Imade Annouri van Groen.

Vlaams Belang was dan weer absoluut niet te vinden voor de testen. "Ik heb alle begrip voor oude dametjes die een poetshulp van hier prefereren, omdat hen dat in deze tijden meer op hun gemak stelt", vindt partijvoorzitter Tom Van Grieken.

Muyters geen voorstander, maat wil discussie voeren

Ook N-VA toonde zich een koele minnaar van het systeem. "Net als mijn partij ben ik er geen voorstander van, maar ik ben bereid de discussie te voeren", zei bevoegd minister Philippe Muyters. De minister ziet evenwel juridische moeilijkheden, onder meer in het feit dat een inspecteur zich moet legitimeren.