"VN-Veiligheidsraad moet afzien van veto­recht"

Amnesty International roept de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad op om afstand te doen van hun vetorecht wanneer er sprake is van genocide en/of andere wreedheden op grote schaal. De Veiligheidsraad slaagt er namelijk niet in het hoofd te bieden aan de conflicten in Syrië, Irak, Gaza, Israël en Oekraïne, zo stelt de mensenrechtenorganisatie in haar jaarrapport van 2014.
AP2014

Dat de Veiligheidsraad zelfs de "meest verschrikkelijke misdaden" tegen burgers door overheden of gewapende groepen niet kan voorkomen, is volgens Amnesty te wijten aan politiek opportunisme.

“Door afstand te doen van hun vetorecht zouden de vijf permanente leden (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, red.) de VN meer mogelijkheden geven om actie te ondernemen om mensenlevens te redden”, zegt Karen Moeskops, directrice van Amnesty International Vlaanderen. “Het zou ook een sterk signaal zijn aan het adres van de daders dat de wereld niet passief zal toekijken op momenten waarin massale gruwelijkheden worden begaan.”

"Gebrek aan daadkracht"

Verder stelt de mensenrechtenorganisatie ook dat het gebrek aan daadkracht van de internationale gemeenschap tot een van de ergste vluchtelingencrisissen heeft geleid tot nu toe. Zo steeg het aantal ontheemden wereldwijd voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog tot meer dan 50 miljoen.

Het beleid van de Europese Unie en de lidstaten was -op een enkele uitzondering na- vooral gericht op de wens om vluchtelingen en migranten buiten de grenzen te houden, klinkt het. Zo leefden slechts 150.000 van de ongeveer 4 miljoen Syrische vluchtelingen tegen het einde van 2014 in de Europese Unie. "De globale vluchtelingencrisis zal enkel verergeren indien er niet onmiddellijk maatregelen getroffen worden", aldus Moeskops.

"Recordaantallen verdronken bootvluchtelingen"

Daarnaast kaart Amnesty ook nog de "recordaantallen" verdronken bootvluchtelingen aan. Door het gebrek aan veilige, legale wegen voor vluchtelingen en migranten naar Europa en de vastberadenheid van de EU om de grenzen te verzegelen, probeerden ongeziene aantallen migranten Europa te bereiken via de zee.

Volgens cijfers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR hadden tegen eind vorig jaar 3.400 vluchtelingen en migranten hun leven verloren in de Middellandse Zee, "wat het de meest gevaarlijke zeeroute voor migranten ter wereld maakt", aldus nog Amnesty.