"Zwarte markt voor bijlessen zal toenemen door wetswijziging"

Sinds 1 januari van dit jaar moeten studenten die bijlessen geven sociale bijdragen betalen. Die kunnen in sommige gevallen oplopen tot 75 euro per kwartaal. Ook studiebegeleiders die minder verdienen dan 1.408 euro moeten sinds kort bijdragen betalen. Enkele studentenorganisaties vragen een oplossing voor de problemen die door de wetswijziging zijn ontstaan. "Anders wordt de zwarte markt van bijlessen nog groter en ontlopen veel studenten de kans om ervaring op te doen."
Reporters

Studentenorganisaties StudAnt uit Antwerpen en Sagio.be uit Leuven trekken aan de alarmbel. "Het doel van onze organisatie is om medestudenten te begeleiden", zeggen ze. "Studenten uit het hoger onderwijs begeleiden studenten uit het secundair en hoger onderwijs met probleemvakken en helpen hen bij het aanleren van een goede studiemethode." De studiebegeleiders krijgen een uurvergoeding van 15 of 18 euro. Om wettelijk in orde te zijn, zijn ze aangesloten bij Acerta als zelfstandig student in bijberoep.

Volgens StudAnt en Sagio.be zijn "vele studiebegeleiders niet bereid zijn om de sociale bijdragen te betalen, enerzijds omdat ze nooit weten of ze lessen kunnen geven en of ze iets verdienen, en anderzijds omdat het heel moeilijk is om op jaarbasis 300 euro voor te schieten en twee jaar later terug te krijgen".

"Gesprekken met het sociaal verzekeringsfonds halen niets uit", aldus StudAnt en Sagio.be. "We botsen op een muur en er wordt ons verteld dat er geen oplossing is voor dit probleem. Indien er geen mogelijkheid uit de bus komt, zullen we verplicht zijn om te stoppen met onze initiatieven."