Axa Bank boekt betere resultaten na herstructurering

Axa Bank heeft vorig jaar in België een nettoresultaat geboekt van 63 miljoen euro, een forse verbetering na de 15 miljoen euro van 2013. De stijging is te verklaren door de commerciële resultaten, maar ook door de verlaagde kosten. De in februari vorig jaar opgestarte herstructurering werpt haar vruchten af, zegt de bank.

Axa Bank heeft er een lastig jaar opzitten in België. Eerst werd in februari een herstructurering aangekondigd, waarop moeilijke onderhandelingen met de vakbonden volgden. Pas eind september werden de cao's ondertekend. De komende drie jaar verdwijnen 147 jobs, grotendeels via natuurlijke afvloeiingen. In oktober kwam dan het nieuws dat Axa Bank Europe niet geslaagd was voor de stresstest van de ECB, al waren de risico's al voldoende afgebouwd nog voor de publicatie van de testresultaten.

De bank zegt erin geslaagd te zijn haar zware kostenstructuur te doen dalen in 2014, mede dankzij de natuurlijke vertrekkers. Aan inkomstenzijde werd dan weer een recordproductie in woonkredieten genoteerd van 3,2 miljard euro, tegenover 2,2 miljard euro in 2013.

"Dat is in lijn met de tendens in de markt", zegt Wim Pauwels van Axa Bank. De wijzigingen aan de woonbonus hebben veel mensen er eind vorig jaar toe aangezet nog snel een huis te kopen. Woonkredieten vormen voor Axa Bank "een van de speerpunten".

Ook "sterke" resultaten voor verzekeraar Axa Belgium

Ook verzekeraar Axa Belgium zegt sterke resultaten geboekt te hebben in 2014, "ondanks de uitzonderlijke weersomstandigheden en de lage rentevoeten".

In Niet-Leven (onder meer brand- en autoverzekeringen) daalde het operationele resultaat met 3 procent tot 215 miljoen euro. De rentabiliteit daalde door de zware hagelstorm in juni. Zonder dat incident zou de rentabiliteit gestegen zijn dankzij een verbetering van de schadelast, aldus de verzekeraar. Op de markt van Niet-Leven is Axa naar eigen zeggen marktleider met een aandeel van 18,3 procent. In de tak Leven speelden de dalende rentevoeten een grote rol. Het operationele resultaat daalde daar met 7 procent tot 156 miljoen euro.