België ontsnapt aan Europees strafbankje

De Europese Commissie zal geen nieuwe inbreukprocedure starten tegen ons land wegens de begrotingsdoeleinden. Tegelijk krijgt Frankrijk een uitstel van twee jaar om de begroting binnen de gewenste normen te brengen.

Eind vorig jaar had de Europese Commissie ons land opnieuw in het vizier genomen wegens de openbare financiën die buiten de normen van de afspraken voor de eurozone waren gevallen.

Ons land, maar ook Frankrijk en Italië hadden toen enkele maanden de tijd gekregen om meer duidelijkheid te scheppen over hun begrotingsplannen. Voor ons land was de hoge staatsschuld oorzaak van de kopzorgen van de EU-Commissie.

Als landen zich niet houden aan de normen inzake begroting en schuldenlast die eerder zijn afgesproken, onder meer in het Stabiliteitspact, kan de EU-Commissie die landen een boete opleggen.

Zwakke groei

De bevoegde EU-commissarissen Valdis Dombrovskis en Pierre Moscovici (boven) hebben nu beslist om "op dit ogenblik geen nieuwe inbreukprocedure tegen België en Italië te ondernemen".

De Commissie houdt daarbij rekening met de geplande structurele maatregelen van de regering-Michel en met de zwakke economische groei in ons land.

Uitstel voor Frankrijk

De Franse regering krijgt -voorlopig- tot 2017 om het begrotingstekort onder de afgesproken drempel van 3 procent te brengen. Dat is twee jaar langer dan eerst toegestaan, het is overigens al de derde keer dat Parijs uitstel krijgt.

Wel moet Frankrijk in april een samenhangend nationaal hervormingsplan voorleggen. Er zijn al enkele stappen in de goede richting genomen, maar die zijn voorlopig nog niet voldoende voor EU-commissaris voor Economie Pierre Moscovici. In mei zal de Commissie het Franse plan evalueren en dan beslissen of het uitstel  definitief is. Als dat niet is, kan Frankrijk een boete opgelegd krijgen.

Aanvankelijk circuleerde het gerucht dat Frankrijk zelfs drie jaar uitstel zou krijgen, maar de Duitse EU-commissaris Gunther Oettinger had daarop kritiek geuit. "De geloofwaardigheid van het Stabiliteitspact staat op het spel", zei Oettinger aan het Duitse financiële Handelsblatt.

"Dankzij moedige maatregelen"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert tevreden op de beslissing van de Commissie ons land niet te vervolgen.

Volgens hem is die beslissing genomen dankzij de inspanningen die de regering levert om de uitgaven te beheersen en andere economische hervormingen. "Dankzij de moeilijke, maar moedige maatregelen zetten we eindelijk de publieke financiën op orde en hervormen we ons land ook voor de lange termijn", zegt hij.

De minister spreekt over "een breuk met het verleden" en zegt dat de regering verder zal werken om de begroting op pad te houden.