Binnenkort mobiel internet op de trein?

De NMBS wil op korte termijn met een proefproject starten rond mobiel internet op de trein. Dat meldt de spoorwegmaatschappij nadat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) daarover vragen had beantwoord in de Kamercommissie Infrastructuur.

De NMBS heeft twee pistes om het mobiel internet op de trein te verbeteren. Ofwel door het plaatsen van versterkers die het signaal van de operatoren versterken (de metalen structuur van de rijtuigen hindert namelijk het signaal), ofwel gaat de spoorwegmaatschappij zelf wifi voorzien in de wagons.

Met het proefproject zal de NMBS de twee technologieën testen op één lijn, zodat nadien een vergelijking mogelijk is. Over de exacte timing en het traject is nog geen duidelijkheid, maar het project zal volgens de NMBS niet op de lange baan belanden.

Wellicht niet in alle treinen

In de commissie zei Galant dat de "repeater" of versterker de eenvoudigste en meest efficiënte technologie in verhouding tot de kostprijs lijkt. Bij wifi wordt dan weer gekeken of er zo een meer open communicatieplatform mogelijk is, dat bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden voor intern gebruik (bijvoorbeeld: realtime reizigersinformatie en monitoring rijdend materieel).

Parallel met het proefproject werkt de NMBS aan een business case over de economische haalbaarheid om de plannen op het hele net uit te rollen. Gezien de hoge investeringskosten is het onwaarschijnlijk dat alle lijnen uitgerust zullen worden, aldus de minister.

Meest gelezen