Bourgeois: "Er moet ruimte blijven om te investeren"

Niet dat Geert Bourgeois de begrotingsdiscipline zegt los te laten, maar honderd procent rigide is hij niet meer in die kwestie. De Vlaamse minister-president vindt dat er ruimte moet blijven om te investeren. Dat wordt moeilijk nu blijkt dat het gat in de begroting vele honderden miljoenen groter is dan verwacht.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil begrotingsdiscipline aanhouden, zo zei hij in de marge van het overlegcomité deze ochtend. Maar hij vindt dus ook dat er ruimte moet blijven om te investeren.

Voor Bourgeois is een begrotingsevenwicht, net zoals de voorbije jaren, altijd heilig geweest. Te meer omdat elk tekort in Vlaanderen meteen bij het federale geteld wordt, en dus problemen met Europa kan opleveren. 

Maar de budgettaire teller staat ondertussen al duidelijk in het rood. In het Vlaams Parlement citeerde minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) een cijfer van 694 miljoen euro, al benadrukte ze dat het nog lang geen definitief cijfer is.

"Geen fetisj"

Niettemin rijst de vraag of de Vlaamse ploeg zal vasthouden aan dat begrotingsevenwicht. Want als er nog verder moet bespaard worden komt de Vlaamse regering onvermijdelijk uit bij de grote en dure departementen: onderwijs en welzijn. Twee keer in handen van een CD&V-minister.

En dus liet CD&V-minister Joke Schauvliege eerder al verstaan dat een begroting zonder tekort geen fetisj mag zijn. Haar partijgenote en onderwijsminister Hilde Crevits liet vandaag noteren dat "als je voor zo'n moeilijke budgettaire controle staat, waarvan iedereen erkent dat ze zeer zwaar zal zijn, je dat met een open geest moet bekijken".

Haar partij vindt het van belang het evenwicht in het oog te houden, maar ook om "alle kanten van de medaille goed te bekijken", zo zei ze. Vicepremier Kris Peeters (CD&V), ook aanwezig op het overlegcomité, wilde geen commentaar kwijt op de Vlaamse oefening. "Het Vlaams niveau moet zelf zien hoe ze de zaken aanpakt en nadien moeten de consequenties op federaal niveau worden bekeken".

Evenwicht in Brussel

Aan liberale zijde stelde Brussels Begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD) dat iedereen best zijn doelstellingen probeert te bereiken en dat het best is zo snel mogelijk aan te knopen met een evenwicht.

Hij is voorlopig de enige begrotingsminister met een begroting in evenwicht.