BV's pleiten voor burgerdienst

Herman De Croo, Wim Opbrouck, Dirk De Wachter. Het zijn maar enkele van de bekende koppen die hun handtekening hebben gezet onder een open brief van het Platform Jongeren voor de Samenleving. Dat wil een alternatieve burgerdienst op de politieke agenda plaatsen, zo berichten De Morgen en De Standaard.

Het verbond van een 150-tal verenigingen uit de sociale sector hoopt met de steun van uiteenlopende gezichten als Frank Deboosere, Isabelle Durant of de gebroeders Dardenne zo'n dienst tot stand te zien komen. De samenlevingsdienst zou zich op alle Belgische jongeren tussen de 18 en 25 jaar richten. Zij zouden, los van hun competenties, studieniveau en achtergrond, de mogelijkheid moeten krijgen om zich een half jaar lang voltijds voor solidaire projecten in de sociale, culturele en milieusector in te zetten.

In ruil moeten ze een vergoeding, een verzekering en een waaier aan opleidingen krijgen. "Zo'n programma zal hen helpen om aan zelfvertrouwen te winnen, zich nuttig te voelen, zich in te zetten voor de gemeenschap en een job te vinden", staat te lezen in een memorandum van het Platform.