CD&V spreekt zich uit voor praktijktests bij dienstenchequebedrijven

CD&V is voorstander van praktijktests om discriminatie bij dienstenchequebedrijven aan te pakken. Dat zeggen de Vlaamse christendemocraten in een persmededeling. Ook Open VLD is voor. De derde Vlaamse coalitiepartner N-VA is tegen de praktijktests.

Het standpunt van CD&V was tot nog toe eerder vaag. In een persmededeling maakt de partij nu duidelijk dat ze voorstander is van praktijktests. Al begint het antidiscriminatiebeleid voor de partij "nog steeds bij preventie en sensibilisering".

"Om te achterhalen bij welke actoren de problematiek speelt", wil CD&V "het instrument van de praktijktest, in casu mystery calling", gebruiken en verfijnen. De christendemocraten pleiten voor een convenant tussen de Vlaamse overheid en de betrokken sectoren, waaronder de dienstenchequesector.

Ook de overheid moet praktijktests kunnen doen, zegt CD&V. "Discriminatie is strafbaar en een goede handhaving is het sluitstuk van een sterk antidiscriminatiebeleid. Bij sectoren of bedrijven "waar het probleem zich manifest stelt" moet de sociale inspectie optreden en gebruik kunnen maken van de zogeheten "mystery calling" om "de bewijslast te kunnen opbouwen tegen overtreders".

N-VA staat op de rem

De kwestie verdeelt de Vlaamse regering. Open VLD-fractieleider Bart Somers pleitte eerder van de week in het Vlaams Parlement voor praktijktests, georganiseerd door de overheid. Aanleiding was het onderzoek van het Minderhedenforum waaruit bleek dat twee op de drie dienstenchequebedrijven zich schuldig maken aan discriminatie.

De N-VA wil er echter niet van weten. "Mystery calls, anonieme telefoontjes, georganiseerd door de overheid, hebben juridisch veel weg van "uitlokking" en daar passen we voor", aldus N-VA-parlementslid Jan Hofkens.