Ethias biedt First-klanten uitstappremie van 14 procent

Ethias wil zijn klanten met een First A-rekening uitkopen met een eenmalige uitstappremie van bijna 14 procent. Europa eist dat de verzekeraar de dure spaarproducten uit het verleden tegen eind 2016 afstoot. Dat schrijft De Tijd.
BELGA/VAN ACCOM

De First-rekening was in de jaren voor de financiële crisis een populaire manier om te sparen, omdat er geen instapkosten waren en het beloofde rendement hoog was, met een basisrente van meer dan 3 procent. Voor de eerste generatie rekeningen werd die rente levenslang gegarandeerd.

In de tweede generatie First-rekeningen werd dat een termijn van 8 jaar (die is intussen dus afgelopen). Daarbovenop kreeg de klant nog een jaarlijkse variabele bonus. Op het hoogtepunt kon de spaarder op die manier op een rente van tegen de 6 procent rekenen.

Dat bleek onhoudbaar bij de uitbraak van de bankencrisis in 2008. Ethias kwam in de problemen en moest door de staat gered worden. In ruil voor het overheidsgeld moest Ethias van de Europese Commissie de First-rekeningen stopzetten en afstoten tegen eind 2013. Later werd dat eind 2016.

450 miljoen euro nodig

Intussen zijn we al ruim 6,5 jaar na de uitbraak van de financiële crisis en de First-portefeuille is nog altijd niet afgesloten. Veel klanten hebben, ondanks de afbouwmaatregelen van Ethias, hun First-rekening behouden. Het gaat vooral om de zogenoemde First A-contracten, die levenslang een gemiddelde rente van 3,44 procent garanderen. 50.000 klanten hebben zo'n rekening.

Ethias biedt de First A-houders nu een uitstapregeling aan met een premie die gelijk is aan vier jaar interest, wat in totaal neerkomt op bijna 14 procent. De actie loopt tot eind maart. De Tijd heeft concreet becijferd wat dat opbrengt voor wie op 1 januari 110.000 euro op een First A-rekening heeft staan. Die klant ontving 3.658 euro aan intresten voor 2014. Als hij zijn contract stopzet voor 31 maart, krijgt hij het viervoudige van die intresten, 14.632 euro, als extraatje boven op zijn kapitaal en de eerder verworven intresten.

Als alle klanten toehappen heeft Ethias 450 miljoen euro nodig. Als het uitkopen van de klanten niet lukt, worden de First-rekeningen mogelijk afgezonderd in een soort bad bank, los van Ethias. Zo'n constructie heeft wel de toelating van de toezichthouders nodig.In elk geval heeft Ethias een oplossing nodig voor wat nu al lang een blok aan het been is.