Europa gaat van kolen en staal naar duurzame energie

De Europese Commissie heeft vandaag haar energie-unie voorgesteld. Die moet het Europees energiebeleid efficiënter en duurzamer maken. De Commissie wil onder andere een interne markt voor energie en een Europees energienet creëren.

De Europese Commissie maakt vandaag haar strategie voor een energie-unie bekend. De Europese Unie is gestart als een project rond kolen en staal en nu wordt het tijd voor een samenwerking op het vlak van duurzaam en efficiënt energieverbruik. Een eengemaakte energiemarkt is een volgende stap die de Commissie wil bereiken. Eurocommissaris Maroš Šefčovič is verantwoordelijk voor de energie-unie. Hij moet alles in goede banen leiden en de vooropgestelde toekomstperspectieven opvolgen. Volgens de Commissaris zal een energie-unie ook zorgen voor jobs en groei.

Wat wil de Europese Commissie bereiken?

De Commissie houdt een eengemaakte energiemarkt voor ogen. Op zijn minst 10 procent van de Europese energie moet over de grenzen van de lidstaten heen vloeien. Daarom wil de EU de nationale energienetten met elkaar verbinden door een "supergrid" te creëren. Bovendien wil Europa een competitieve energiemarkt die moet leiden tot lagere prijzen voor de consumenten.

Meer transparantie zal volgens de Commissie zorgen voor eerlijke concurrentie tussen energiebedrijven uit alle lidstaten. Daarom hecht ze veel belang aan overleg met de lidstaten, ngo’s en internationale organisaties. Bovendien moeten alle commissarissen hun steentje bijdragen om een sterke Europese energie-unie op te richten.

De Europese Unie houdt ook rekening met het klimaat in haar energiebeleid. Daarom wil ze efficiënter omspringen met energie. Daarnaast wil ze de totale uitstoot van CO2 doen dalen en investeren in duurzame energie.

Een zelfvoorzienend Europa

Europa is de grootste energie-importeur ter wereld en sterk afhankelijk van Rusland voor energie, maar de energietoevoer naar Europa kan door de crisis in Oekraïne in het gedrang komen. Daarom wil de Commissie uit meer landen importeren en meer bronnen binnen de Europese Unie creëren. Energieonafhankelijkheid vormt een belangrijke pijler van de energiestrategie en het kan ook een signaal geven aan de Russische president Vladimir Poetin dat hij zijn energiebronnen niet meer als wapen kan gebruiken.

België is alvast voorstander van een energie-unie. Kathleen Van Brempt (SP.A) en Guy Verhofstadt (Open VLD) steunen de energie-unie maar vinden dat de Commissie niet ambitieus genoeg is. Volgens Verhofstadt is coördinatie een goed startpunt, maar de Europese Commissie kan en moet nog verder gaan. De ideeën van de Commissie klinken aantrekkelijk maar de strategie is geen bindend document. Het is dan ook afwachten wat de toekomst zal brengen.